Muči me Muji

Muji, Kare, Intero, Habitat … Svetovno znane blagovne znamke z izdelki za dom. Katere so slovenske? Hm … jih skorajda ni …

 

Kupovati dodatke za dom je prima opravilo. Sicer sem stanovanje že takoj po vselitvi docela opremil z dodatki – slike, fotografije, svečniki, stenske ure, svetila, okrasni predmeti etc., ampak vsakič znova, predvsem kadar potujem in se potepam po trgovinah evropskih prestolnic, odkrivam, kaj vse bi še imel, in kopičim zaloge dodatkov.
Muji – copati, balerinke
Zdaj me najbolj obseda Muji. To je japonsko podjetje, ki ima vse več trgovin tudi v Evropi. Najpogosteje grem v Muji v London. In ker te trgovine v Ljubljani ni – me muči Muji. Kaj vse najdete za dom v tej trgovini! Milijon mini zadevic za pisarne, pa za osebno higieno (recimo steklenička, kamor lahko preliješ manjše količine parfuma), pa za lepše bivanje v stanovanju, pa dodatkov za kuhinjo (ogromno izdelkov iz naravnega lesa). Prevladujejo naravni in reciklirani materiali. In se sprašujem, zakaj za vraga pri nas nimamo takšnih trgovin, zakaj se nihče pri nas ne spomni na veliko oblikovati predmete, ki ti obogatijo vsakdanjik, ki ti bivanje doma spremenijo v čisti užitek.

Muji – New Look Tottenham Court Road Store

Smo premalo inovativni, nimamo idej, si ne upamo, nimamo dovolj sposobnih in podjetniških oblikovalcev? Že samo na Dunaju te na največji nakupovalni ulici Mariahilfestrasse prestrežejo trgovine za dom Kare, Interio, da Ikee (spet) niti ne omenjam. Zgolj primer: všeč so mi lesene žlice in vilice za mešanje solate. V vseh naštetih trgovinah v tujini jih seveda imajo; ene so cenejše, tiste iz bolj finega lesa pač dražje. Vendar ne usodno drage. In preverim, kje jih dobiš pri nas, da so seveda slovenskega izvora. Doslej vem le za Novoles. Saj vem, da to podjetje ni edino, ki izdeluje take stvari, no, vsaj upam, da ne. Ampak prav veliko jih pa ni. Novoles ima lesene sklede za solato, lesene žlice in vilice za mešanje solate, manjše in večje lesene kuhinjske vozičke itd. Zakaj jih ni več?
Pa še nekaj. Naše podjetje Ilirija, ki med drugim izdeluje sveče, te izdelke prodaja Ikei. Zakaj kupci, razen redkih izjem, tega ne vedo? Zakaj ves svet ne ve, da so Ikeine sveče, dobre kakovosti seveda, slovenske? A spet zato, ker smo majhni …? Očitno smo res …
Torej, če to bere kakšen podjeten osebek, naj zbere pogum, ideje in se vrže v oblikovanje lepih okrasnih izdelkov za dom. Enega kupca že ima – mene.