Jesensko razkošje barv

Jesenske barve narave

Zlatorumeni, oranžni in rdeči odtenki v naravi poskrbijo, da je jesen kljub krajšemu dnevu in hladnejšemu vremenu čudovito lepa in nas prevzame, če se ji le prepustimo.

acer japonicum

Pogled na prelivajoče obarvano drevo, sprehod med valovitimi travami s privlačnimi socvetji, šumenje listja pod nogami, še zadnji cvetovi trajnic, jutranja meglica in rosa na rastlinah nas napolnijo z energijo in nam izboljšajo razpoloženje.

acer japonicum

To je jesen, ko se narava pokaže v vsej svoji lepoti, preden se odpravi k počitku. Delček jeseni pa lahko pričaramo tudi na svojem vrtu, terasi, balkonu, tako da nam že pogled skozi okno polepša dan.

Pennisetum alopecuroides

Jesenski aranžma pred vhodom je prisrčna dobrodošlica našim gostom ali mimoidočim.

Že pri načrtovanju vrta, bodisi če načrtujemo sami ali poprosimo za nasvet strokovnjaka, vključimo rastline, ki svojo glavno vlogo odigrajo jeseni.

Zbrali smo nekaj dekorativnih rastlin, ki se v jesenskem času prebijejo iz anonimnosti in se pokažejo v vsej svoji veličini.

 

Pennisetum alopecuroides

Trave.
Nepogrešljive pri vsaki zasaditvi. S svojo lahkotnostjo, raznolikostjo in strukturo poudarjajo spremljajoče rastline.

Japonska perjanka (Pennisetum alopecuroides) je zaradi puhastih socvetij, nezahtevnosti in trajnosti pogosta gostja na vrtu. Zraste do 60 cm v višino in širino. Čudovito se poda k raznim trajnicam in manjšim iglavcem.

Pennisetum alopecuroides

Pennisetum alopecuroides

 

Ko se v trave ujamejo veter in sončni žarki … je še kaj lepšega?

Pennisetum alopecuroides

 

Pampaška trava (Cortaderia selloana), kot soliterna rastlina na vrtu

Cortaderia selloana

Kitajski miskant (Miscanthus sinensis) je čudovito ozadje cvetočim trajnicam, na sliki z rudbekijo (Rudbeckia fulgida), katere lepota je v bogastvu cvetov in dolgotrajnem cvetenju. Rada ima sončno rastišče, kajti le tam v polnosti zažari.

Miscanthus sinensis in Rudbeckia fulgida

Pampaška trava in kitajski miskant zrasteta do okrog 150 cm, odvisno od sorte. V jeseni zacvetita v šopastih socvetjih. Cvetov ne porežemo, da se nanje ujamejo kristalčki slane. Pampaška trava je občutljivejša in jo sadimo v toplejših krajih.

 

Miscanthus sinensis »Zebrinus« in Hibiscus syriacus

 

Rumeno črtasti kitajski miskant (Miscanthus sinensis »Zebrinus«) v sožitju z oslezom (Hibiscus syriacus), grmom z zvončastimi cvetovi belih, rožnatih, vijoličastih ali modrih odtenkov, katerih lepota se pokaže proti koncu avgusta.

Sedum telephium

 

Hermelika (Sedum telephium) je zelo priljubljena jeseni cvetoča trajnica nizke rasti, trpežna in zelo uporabna v kombinaciji z drugimi rastlinami, zato si zasluži mesto na vrtu ali javni zelenici.

 

Sedum telephium

 

Značilnost so sočni, sukulentni listi in pa zvezdasti cvetovi, združeni v socvetja bele, rožnate, kremne, rdeče ali bronaste barve. Uspevajo na sončnih rastiščih in odcednih tleh.
V jeseni se rastline posušijo in ostanejo dekorativne še dolgo v zimo, ko jih obda ivje ali sneg.

Sedum telephium

Japonska vetrnica oziroma jesenska anemona (Anemone hybride)

Anemone hybride

Anemone hybride

Anemone hybride

 

Na dolgih razvejanih steblih se pozibavajo bleščeče beli, rožnati ali lilasti cvetovi trajne jesenske vetrnice. Rastlina je neobčutljiva, primerna za sončna do polsenčna rastišča. Zelo lepa je v kombinaciji s travami, zimzelenimi rastlinami in cvetočimi trajnicami. Zraste do višine 120 cm.

 

Helenij (Helenium hybride)

Helenium hybride

 

Helenij, ljubitelja sonca rumenih, oranžnih in bordo barv, bogato cveti še pozno v september. Je trajnica, zraste do višine okrog 100 cm in privablja veliko žuželk.


Jesenska astra
(Aster dumosus)

Aster dumosus

Aster dumosus

 

Socvetja bogato cvetočih jesenskih aster so običajno modrovijolična. Poznamo pa tudi bela, rožnata in rdeča. Sorte so različne, od nizko rastočih do visokih, tako da jih lahko uporabimo v različnih kombinacijah.

Od trajnic pa k drevju

Pahljačasti in japonski javorji (Acer palmatum, Acer japonicum)

Ne samo ognjemet barv, tudi oblika listov, struktura drevesa, lubje in plodovi nas pritegnejo, da si to drevo znova in znova pobliže ogledamo. V svetlobi prosevajočega sonca ali v bleščanju dežnih kapljic preprosto osupnemo!

Acer palmatum, Acer japonicum

Acer palmatum, Acer japonicum

Acer palmatum, Acer japonicum

Sort je veliko, od nizkih grmastih do visokih, tako da se za vsak vrt najde primerna rastlina.

Parocija – perzijska bukev (Parrotia persica)

Parrotia persica

Parrotia persica

 

Čez leto zeleno, grmasto razraslo srednje veliko drevo nas v jeseni očara z raznoliko obarvanimi listi. Posamičen list krasi cel spekter od rumene, zelene, oranžne do škrlatno rdeče. Neverjetno!
Parocija potrebuje za razrast več prostora, razen če je z rednim obrezovanjem ne ohranjamo na določeni višini in širini.

 

Dvokrpi ginko (Ginkgo biloba)

Ginkgo biloba

 

Listi ginka v jeseni dobijo izredno lepo rumeno barvo. Ta živi fosil je visoko drevo, obstaja pa mnogo sort, primernih za manjše vrtove.

Tulipanovec (Liriodendron tulipifera)

Liriodendron tulipifera

Liriodendron tulipifera

 

Pritegne nas dvakrat, spomladi s tulipanu podobnim cvetom in jeseni z zlato rumeno obarvanimi listi. Na vrtu je izredno lepa stebrasta sorta tulipanovca.

Podala sem le drobce jesenskega razkošja, še več pa ga odkrijte sami!

 

acer palmatum, acer japonicum

 

Uživajte v sončnih jesenskih dneh na prostem!

 Foto in tekst: Mojca Popelar