Vrtne luči za 12. vrt v lončkih

Kako lahko svoj mali vrt razsvetlimo z ognjem, lučmi, svetilkami

Kurišče

Najsi je naš vrt velik ali samo micen vrt v lončkih, v poletnih večerih ga je treba razsvetliti, da nas  bo napolnil s svetlobo za dolgo zimo: prižgemo ogenj na kuriščih ali oljne svetilke, pomagamo si z električnimi lučmi in svetilkami  …

 Kurišče

Kurišče Johna T. Ungerja je narejeno iz stare plinske jeklenke.

Danes je poletni solsticij ali Sónčev obràt. To je  tisti dan v letu, ko je Sonce opoldne v zenitu navidezno najseverneje  na nebu. Danes se je torej začelo poletje – oblaki, proč! Čez dva dneva bo kresna noč. To je posebna noč, nekoč so jo razsvetljevali kresovi po gričih in hribih. Zlaganje kresa je družilo ljudi – s kom bomo mi zvečer prižgali vsaj majhen ogenj?  Lepo je imeti dovolj prostora za kurišče.

Kamnito kurišče

Kamnito kurišče Helios

Voda, kamen in ogenj v trepetavem poletnem večeru. Oja, pa velik, zelo velik račun na banki. Ampak lepo pa je tako kurišče iz granita! Primerno je za sodobne ureditve, hkrati pa je rustikalno, kot žrtvenik iz antičnih časov.

Vrtni kamin

Tole pa je pravi kamin – vrtni. Greje nas že pogled na živahne plamene, od kamina pa prihaja tudi prijetna toplota, ki naš atrij spreminja v bivalni prostor tudi v ne ravno toplih dneh. Charlotte Rowe s svojimi sodelavci  v Londonu ustvarja taka zavetja. Mojstrica je.

Namizni žar Eva Solo

Arhitekt Janez Suhadolc je tudi izvrsten pisec – preberite njegovo zbirko kolumn in esejev Nič ne bom rekel, tiho pa tudi ne bom. Jedko biča naše spodletele gradbene podvige. Tudi veliki zidani vrtni žari mu grejo v nos, reče jim kar novodobne kapelice. Hej, res so grdi in preglomazni za tistih par kil kotletov in bučk, ki se scmarijo na mrežici v enem poletju. Nam je dosti bolj všeč tale namizni žar iz danskega oblikovalskega podjetja Eva Solo. Postavimo ga na mizo tako pod večer, pod rešetkami zažari rdečkasta svetloba, spečemo par svežih rib in paradižnike – in ga pospravimo.

Če se vseeno nagibamo k megalomanstvu, nas bo morda zadovoljil nekoliko večji model, prav tako iz Eve solo. Je velik in opazen – in drag, lep pa tudi. In še pospravimo ga lahko.

Vrtna luč

Oljna luč

Od te oljne luči posebne toplote ne bo – razen pri srcu! Ker lepe stvari grejejo srce. Dansko oblikovanje. Taka kamnita prisekana piramida zahteva nekaj prostora zase.

Vrtne luči

Vrtne luči

Blagor tistim, ki imajo tako velik vrt, da ga prepredajo poti! Te luči jih nevsiljivo obrobljajo – eno ali dve pa lahko postavimo tudi na svoj vrt v lončkih na balkonu ali terasi. Luči pri tleh poudarijo rastlinje in ustvarjajo posebno razpoloženje.

Vrtna luč

Kdaj pa potrebujemo dovolj jasne svetlobe, da vidimo drug drugega. Luč bo podobna sobni stoječi svetilki, le bolj robustna in večja bo.

Luči kamni – čudovite so!

Nove svetlobne tehnologije ponujajo ove možnosti za oblikovanje in razvoj svetil. Z LED-diodami ustvarjamo varčna in trpežna svetila z različno obarvano svetlobo.

vrtne luči

Hm, še svetleči lonci so kdaj čisto v redu! Moram vprašati svoj rožmarin, a bi imel kaj proti razsvetljenim koreninam. Lahko da mu bo nerodno, kaj pa vem …

Vrtna svetila

Luč ali stol?

Nove tehnologije, nove možnosti, stare navade? Da se usedemo na luč? Ojej. Pa se da. Domišljija nekaterih oblikovalcev sega čez običajne razdelitve vlog v našem snovnem svetu.
Domišljija uporabnkov
pa do prvega stola in lampe nad njim? Kurišča za vrtni ogenj, luči, svetilke v našem vrtu v lončkih – tema še ni izpeta. Več luči v naš vrt, četudi je morda samo v lončkih!