Sveča, hiša ali goba? Ideja za darilo!

Kozarec za vlaganje postane malo hiša, malo goba, v njem pa je veliiika sveča. Ideja za darilo, tudi učiteljem in vzgojiteljem.

Iz praznega kozarca za vlaganje  lahko ustvarimo hišo svečo, ki je lahko tudi goba! Fimo masa, spretni prsti in veliko domišljije, pa naredimo izdelek, ki bo primeren tudi za darilo – morda vzgojiteljem in učiteljem ob koncu šolskega leta?

Palčica Liza ima dovolj palčjemeta, palčjepiva, palčkov, ki vsako popoldne preživljajo pred palčjezasloni, po palčje rjovejo in tulijo:  “Porkapalček, a bo palčjegol al’ ne!” Zaprla se je v svojo gobo hiško, prižgala svečko  in …

… in si naredila svojo gobico za okras! Mi si jo bomo tudi izdelali.

Potrebujemo:

  • prazen kozarec za vlaganje s pokrovom,
  • fimo maso v različnih barvah,
  • vosek,
  • stenj,
  • modelčke za izrezovanje, morda kak nožek, valjar.

Belo fimo maso za steno hiške tanko razvaljamo in z njo oblečemo kozarec za vlaganje od spodnjega roba do navoja. Površino natančno zgladimo. Delo s to maso je podobno gnetenju plastelina. Biti pa moramo previdni, saj je masa strupena. Zato si po oblikovanju vedno temeljito umijemo roke.

Z modelčkom (če ga nimamo, si pomagamo z nožem) izrežemo dve ali tri odprtine za okenca. Izrežemo tudi odprtino za vrata.

Iz rjave fimo mase oblikujemo podboje in vrata ter okenske okvirje. Na vrata pritrdimo kroglico za kljuko, vso površino pa nabrazdamo, tako da imitiramo les.

Na vratih z modelčkom izrežemo linico v obliki srca.

S svetlozeleno fimo maso oblikujemo travnat rob in ga pritrdimo na spodnji rob hiške. Iz temnozelene fimo mase zvaljamo tanek svaljek in ga vijugasto pritrdimo ob robu podboja – to bo naša vzpenjalka. Iz nekaj drobcev mase oblikujemo vejice in listke, pomagamo si z robom noža. Nekaj listkov izdelamo še iz svetlozelene fimo mase in jih pritrdimo na ovijalko.

Ovijalko okrasimo še s cvetovi, ki smo jih izdelali iz rožnate in oranžne mase.

Pokrov kozarčka za vlaganje natančno prevlečemo z rdečo fimo maso.

Na pokrov nalepimo različno velike  krogce  iz bele fimo mase – da, naša goba bo mušnica! Potem kozarček in pokrovček  damo v pečico, segreto na 130° C, in maso utrjujemo na tej temperaturi približno 30 minut.  Izdelek lahko zatem še polakiramo. Skrbno moramo upoštevati  predpisano temperaturo za pečenje, saj se pri previsoki temperaturi iz mase sproščajo strupeni hlapi.

Ko se kozarček ohladi, vanj ulijemo stopljeni vosek za svečo, na sredo pa vstavimo stenj. Da nam stenj ne bo potonil v vosku, ga pritrdimo med dve palčki, ki ju položimo počez čez vrat kozarčka.

Ko se vosek ohladi, je sveča narejena.

Kako lepa hiška! Razsvetljena okenca in vratca, ki vabijo, da potrkamo nanja. Odprla bo palčica Liza in rekla: “Večeeeer! Lepo, da ste prišli. Ravnokar sem pogrnila mizo – a prisedete? Ti, ki si najmanjši, boš sedel tukaj, ti tukaj, ti pa tamle.”  Grizljali bomo palčjekorenje  in palčjozeleno in pili palčjevino. Lepo nam bo v hiški gobi.

Lahko pa hiško gobo s svečo komu podarimo. Zdaj prihajajo taki primerni dnevi za mala obdarovanja, saj se šolsko leto izteka. Morda bodo otroci sami ustvarili svoj hiško, grad ali raketo iz starega kozarca? Le roke naj si potem temeljito umijejo. Mi  bomo le še okrog vratu privezali vrvico s kratkim sporočilom in darilce bo pripravljeno.

Prelestne stare vrtnice v zelenem kozarcu dišijo po starih časih. Ob njih gori posebna sveča, ki je malo goba, malo hiša. Hiša iz palčjega sveta. Sveča je lahko  lepo darilo ob koncu šolskega leta vsem, ki so bili z našimi otroki.