Blago kot slika

Za kompozicijo treh »slik« potrebujemo metrsko blago in letvice

S sitotiskom so se odprle nove možnosti v tekstilni industriji. Vzorci so lahko postali živopisni in veliki.  Zelo učinkovito, udarno in opazno jih je izkoristila Armi Ratia , ki je leta  leta 1951 v Helsinkih na Finskem ustanovila podjetje Marimekko, ime dobesedno pomeni  »Marijina obleka«.   Izdelki tega podjetja so po stagnaciji pred časom spet kultni. Pred časom smo  lahko videli prerez Marimekkovega delovanja in ustvarjalnosti  na razstavi v našem Slovenskem etnografskem muzeju Posnemovalci ali vzporedni ustvarjalci imajo kljub temu eno prednost pred Marimekkovimi izdelki: občutno nižjo ceno. Čeprav ga ni čez užitek z originalom, ane?

Mi smo tokrat primerno blago poiskali v   trgovini Marimekkove skandinavske sosede. Da bo postalo slika, potrebujemo:

 

  • lesene letvice,
  • blago,
  • spenjač,
  • škarje.
 

Letvice nažagamo na želeno velikost. Naše smo odžagali tako, da smo sestavili okvir z zunanjimi merami 65 cm x 30 cm, in dva po 30 cm x 30 cm. Letvice sestavimo v okvir s  spenjačem.


Blago odrežemo na velikost okvirja  in dodamo  5 cm za robove. S spenjačem ga napnemo na okvir.Našo sliko smo sestavili tako, da smo med posameznimi platni pustili 5 cm prostora, tako da slika kot celota meri 65 cm x 65 cm.
Kakšne so vaše dekoracije?  Vem, da se skrivajo lične, ljubke doma narejene dekoracije, ki krasijo vaše stene. Fotoaparat v roke in pokažite jih nam.