Darila in okraski iz recikliranega jeansa

Kavbojk ne mečite stran, ponovno jih uporabite za izdelavo uporabnih ali dekorativnih pripomočkov in izdelkov.

Za vas smo pripravili le peščico idej za recikliranje obrabljenih kavbojk v popolnoma drugačne produkte od vzglavnikov, vreč za sedenje pa do nakita.
Vreča za sedenje – najlažje jo boste naredili iz hlačnic, ker so mehke in jih boste lažje zašili. Iz posameznih hlačnic zašijte dva pravokotnika ter ju sešijte skupaj po daljši stranici. Zašijte tudi krajšo stranico in napolnite vrečo s starim blagom, v tem primeru bo vreča težka in trša za sedenje. Če boste kot polnilo uporabili striroporne kroglice, priporočamo, da z njimi napolnite plastično vrečo, jo zaprete in jo nato vstavite v vrečo iz blaga. Drugo, krajšo stranico zašijete za 90 stopinj obrnjeno kot prvo, torej stranici ne smeta biti vzporedni temveč druga robova zavrtite tako, da sta pravokotna na prvo stranico, da se vreča oblikuje v trikotno blazino, primerno za sedenje.
Broškolinifini je iz jeansa sešila srčkanega kita, ki je hkrati krasna dekoracija in lep mehak vzglavnik.
Pogrinjki – oblikujete jih poljubno, mi smo na vsak pogrinjek prišili žep, ki služi kot prostor za pribor. Poleg pogrinjka sešijte še prtiček, ki ga lahko tudi obšijete z različnim blagom, recimo čipko.
Precej preprosto lahko hlačnice reciklirate tudi v okrasne blazine. Zašijete prevleke za blazine v obliki kvadrata (lahko tudi pravokotnika), zaključite jih lahko z zadrgo ali pa s prekrivajočim delom, tako kot pri posteljnini. Nanje po želji prišite še kakšen žep, ki blazino poživi in ji prida dodatno vrednost. V žep lahko shranimo raznorazne lističe od lepih misli zase ali za družinskega člana, ki mu blazina pripada, pa do seznamov z idejami, recepti, plani in podobno.
Žepi – uporabni so v kopalnici, pisarni ali garderobni omari. Iz hlačnic različnih kavbojk sešijete pravokotnik ter nanj prišijete žepe.
Na vrh pravokotnika prišijte dva nosilna trakova, in žepi so pripravljeni za uporabo. V pisarni ali šiviljskem kotičku boste vanje spravili pripomočke, ki bodo vedno na voljo, v kopalnici jih obesite na vrata ter vanje spravite kopalniške pripomočke, na notranji strani omare pa bodo organiziran prostor za nogavice, rokavice ali nakit.
Okraski – lahko se igrate in izrežete okraske ter jih samo obšijete ali pa jih napolnite s peno, volno, sivko ali ostanki blaga. Iz jeansa lahko tako nastanejo prelepi okraski za na smrečico, lahko pa jih obesimo tudi drugod po stanovanju; na ograjo stopnišča, vrata, visečo luč, na steno itd.
Nakit – za izdelavo nakita iz jeansa potrebujete dva različna odtenka jeansa, škarje, sponki za nakit, osnovi za uhane, lepilo, klešče za nakit. Iz blaga izrežite trakova, ju preložite in na vrhu vsakega posebej s kleščami pritrdite sponko za nakit (če je trak širši kot sponka, lahko prej naredite zaobljene vogale). Iz drugega odtenka blaga nato izrežete krajše tanke trakove in jih simetrično v poljubni smeri prilepite na sprednjo stran trakov s sponko ter odrežete ob robovih. Na koncu na sponki pritrdite še osnovi za uhane in uhani so nared!
Zdaj ko veste, kako lahko stare kavbojke ponovno uporabite, jih nikar ne zavrzite, ampak jih spremenite v nekaj novega!
Ideje in izdelava: Vesna Vogrin, Teja Pintariš, broškolinifini
Fotografiral: Klemen Brumec