Dekoracije iz brstičnega ohrovta

Brstični ohrovt je super gradivo za izdelavo dekoracij, tako zunanjih dekoracij kot pogrinjkov.

Zadnjič smo vam predstavili dva prikupna recepta s tem vsestranskim živilom, tokrat pa je na vrsti nekaj čisto drugega. Brstični ohrovt lahko uporabimo tudi kot prelepo dekoracijo! Njegova oblika in velikost, majhni, trdi okrogli brsti in barva, ki se preliva od temno zelene na zunanjih listih do svetlo zelene v notranjih listih, burijo domišljijo in so hkrati čudovit element za dekoracije. Če ga boste kot okras pustili na vrtu, vam zagotavljamo, da ga bodo divji zajci zelo veseli.

 

Mi pa smo, potem ko smo se okrepčali s slastno ohrovtovo pito in poizkusili okusno prilogo iz brstičnega ohrovta, izdelali venček iz brstičnega ohrovta, ki smo ga oplemenitili s hortenzijo, poprovko in cipreso. Uporabite pa lahko karkoli, kar imate pri roki ali na vrtu, od posušenih rezin pomaranče pa do (suhega) cvetja. Venček je predvsem v adventnem času prelepa dekoracija, ki krasi vhodna vrata.

 

Včasih, posebej za kakšno praznično priložnost, si na mizi zaželimo kakšnega manj klasičnega pogrinjka. Mi smo zanj uporabili – kaj drugega kot – brstični ohrovt! Za namizni pogrinjek predlagamo, da plodove ohrovta razporedite v krog na krožniku, pladnju ali kartonskemu podstavku. V njegovo notranjost položite mah. Venček poživite z enim večjim cvetom, mi smo izbrali vrtnico. Srednji cvet je lahko kot rdeča nit usklajen s preostalim namiznim pogrinjkom. Tudi ta pogrinjek je še posebej dobro izpade v adventnem času, saj spominja na venček.

Idej za dekoracijo iz brstičnega ohrovta pa nam kar ni zmanjkalo. Ker ima prerezan ohrovt veliko plasti, smo ga namočili v barvo ter ga odtisnili na papir. Papir, potiskan z brstičnim ohrovtom, lahko uporabite za zavijanje daril ali iz njega naredite voščilnice. Ta ideja je tudi odličen predlog za ustvarjanje z otroki. Pripravite jim malo narezanega ohrovta in nekaj barv in prepričani smo, da bodo otroci iz tega ustvarili prave umetnine. Za podlago pa predlagamo, da uporabite rjav ali bel papir od papirnatih vrečk. Tudi na časopisni papir lahko odtiskujete vzorce, posrečena kombinacija so na primer črni odtisi brstičnega ohrovta na črno-belem časopisnem papirju. Odlično je, ko odpadno embalažo na čisto preprost način spremenimo v čudovito dekoracijo ali darilo.

Sedaj pa le hitro v trgovino, ali še bolje k bližnjemu kmetu po košaro ali dve brstičnega ohrovta. Z idejami za okusne poslastice in čudovite dekoracije smo vas opremili, odločitev, kaj od tega pripraviti (najprej) pa prepuščamo vam.

Venček in pogrinjek: Kaja Podržaj
Tiskanje papirja: Teja Pintarič