Adventni koledar s piramidastimi škatlicami

Pripravimo adventni koledar s škatlicami, v katere bomo skrili drobno misel ali darilce, uporabili pa jih bomo lahko tudi kot okrasek za božično drevesce.

S pomočjo vsakdanjih pripomočkov naredimo prikupno škatlico v obliki piramide oz. božične smrečice. V škatlico lahko shranimo bombone, nakit, obesek, drobno misel ali kakršno koli drugo darilce. Škatlice so odlično Miklavževo darilo, lahko jih postavimo kot del pogrinjka na božično večerjo, še lepše pa pridejo do izraza, če jih obesimo na božično smrečico in vanje skrijemo drobna darilca, ki jih otroci ali prijatelji odprejo na božični ali novoletni večer.

 

Za izdelavo potrebujemo trši barvni papir, ki naj se barvno ujema z vašimi božičnimi okraski ali pogrinjki. Mi smo izbrali rdečega, lepi božični barvi po našem okusu pa sta še svetlo modra in zlata. Pri akrilnih barvah je najbolje izbrati kakšno nevtralno, mi smo se odločili kar za belo v kombinaciji z malo zlatorumene. Glede na podlago pa lahko izberete še srebrno, zlato , zeleno ipd. Potrebovali bomo še papirnate čipke oz. prtičke, ki jih lahko kupimo v vseh bolje založenih trgovinah, njihova uporabnost pa je izjemno vsestranska, tako da jih lahko uporabite tudi za poslikavo majic, lanenih vrečk, kuhinjskih krp, bombažnih robčkov, posteljnine, prtov … Vse to seveda s tekstilnimi barvami. S pomočjo čipk lahko s primernimi barvami poslikamo tudi skodelice, kozarce, prtičke, steno, pohištvo, darilne vrečke, papir za zavijanje in še in še … Možnosti za njihovo uporabo je nešteto, najprej pa si poglejmo, kako smo jih uporabili pri izdelavi škatlic v obliki piramide.

 

Pripomočki:
•    trši barvni papir (šeleshamer)
•    pisalo
•    ravnilo
•    papirnata čipka
•    čopič
•    akrilne barve
•    kartonček (paleta)
•    lepilo
•    prejica
•    igla

Postopek izdelave:

Za izdelavo škatlice v obliki piramide potrebujete načrt, ki ga na papir natisnete s spleta, lahko pa si pomagate tudi z obrisom šablone.

 

 

 

 

Obliko izrežite po neprekinjenih črtah in zapognite po prekinjenih, pri čemer si pomagajte z ravnilom in topim predmetom, na primer pisalom.

 

 

Okroglo papirnato čipko prerežite na pol, jo položite na eno od stranic in jo s prsti držite na mestu.

 

 

Nato s čopičem nanesite barvo v luknjičaste dele prtička, ki pokriva trikotno stranico.

 

 

Prtiček previdno odstranite in postopek ponovite še na preostalih stranicah.

 

Lepilo nanesite na oba zavihka ene stranice in ju zlepite s sosednjima ter škatlico tako sestavite.

 

 

S šivanko še napeljite prejico, tako da se obe nitki na koncu napeljeta skozi stranico, pri kateri se škatlica odpira.

 

 

 

Obe niti napnite, da se škatlica zapre, in zvežite v pentljico. Še prej pa vanjo položite darilce ali čokoladico.

 

 

Prikupna škatlica v obliki smrečic je nared! Sedaj pa le še preštejte vaše najbližje in izdelajte še toliko malih čipkastih škatlic.

 

 

Vsako lahko okrasite drugače, z drugačnimi barvami ali z drugačnim čipkastim vzorcem ali pa le z drugačno postavitvijo le teh.

 

 

Uživajte v decembrskem ustvarjanju!

 

Izvedba: Teja Pintarič

Fotografiral: Klemen Brumec