Steampunk krašenje

Ideje za okrasitev daril, venčka in pripravo prikupnega pogrinjka imajo skupno rdečo nit – steampunk stil.

Dobro smo že zajadrali v praznični december, mesec, ko si vzamemo več časa za družino, ustvarjanje ter obdarovanje. Danes vam predstavljamo nekaj idej za okrasitev daril, venčka in pripravo prikupnega pogrinjka. Za rdečo nit smo izbrali steampunk stil – pa naj vam najprej razložimo, kaj to pomeni.

Steampunk je gibanje, ki zaznamuje predvsem filme, književnost in posledično modo, zabave, tematske fotografije. Navdih išče v domišljijskih knjigah o tehnologiji, ki jo poganjajo parni stroji. Steampunk združuje tako apokaliptične teme, ameriški Divji zahod kot tudi alternativno britansko zgodovino 19. stoletja. V modi pogosto poseže po najrazličnejših mehanizmih. Najpogosteje se v njem pojavljajo urni mehanizmi, ker so ravno prave velikosti za nakit in poudarek na oblačilih. Tokrat smo mehanizmom namenili glavno vlogo za tematsko okrasitev daril, venčka in pogrinjka.
Najprej vam pokažemo, kako naredimo venčke.
Za njihovo izdelavo potrebujete: star recikliran ali siv papir, karton, čipko, stare urne mehanizme, vrvico in stare ključe. Ta venček, kot tudi ideje v nadaljevanju, so odlična rešitev, da ponovno uporabite stare odpadne elemente in embalažo.
Za venček zvijete recikliran ali siv papir v rolice in jih nalepite v krog, uporabite lahko kar podlago iz kartona. Vsako drugo rolico prelepite s čipko. Na venček nalepite raznovrstne urne mehanizme in iz čipke izdelate še pentljo. Za zaključek na vrvico privežite še nekaj ključev in jih obesite na spodnjo stran venčka.
Lotimo se še zavijanja daril.
Pri tem potrebujete recikliran papir, čipko, vrvico, urne mehanizme, lepilo in pa seveda paket z darilom.
Darila ovijte v recikliran papir. Okrasite jih s čipko in iz nje izdelajte lične pentlje. Na vrvice privežite mehanizme in jim naredite pentljo. S kapljico lepila jih prilepite na čipko in paket.
Tudi za prikupen pogrinjek potrebujemo le recikliran papir, škarje, čipko in urne mehanizme. Za izdelavo romantičnega pogrinjka izdelajte tulce za prtičke: iz recikliranega papirja izrežite široke trakove ter jih okrasite s čipko in mehanizmi.
Tudi jelko lahko okrasite v steampunk stilu: dovolj je, da mehanizme zlepite v tradicionalne okrogle ali snežinkaste oblike. Tople barve uporabljenih kovin bodo okrasitvi dale skrivnosten pridih.
Tako, nekaj idej ste gotovo dobili, mehanizme pa lahko uporabite tudi na čisto svoj način. Decembrska okrasitev v steampunk stilu pa bo vašemu domu dodala drugačen, vintage pridih. Vse zgoraj opisano je tako preprosto za izdelavo, dobimo pa tak lep rezultat. Če le imate kaj starih urnih mehanizmov, jih le uporabite na ta domiseln način.
Čipkaste prtičke smo za dekoracijo uporabili že zadnjič, ko smo izdelovali čipkaste piramide v obliki smrečice. Tam si lahko preberete tudi več idej, kako še drugače uporabiti čipko.
Ideja in izvedba: Teja Pintarič
Fotografije: Klemen Brumec