Krasimo z vrtnimi pripomočki

Vrtni pripomočki pozimi počivajo, zato smo jim namenili aktivno vlogo pri krašenju okolice doma.

 

 

Zimski večeri so tako romantični, zimska idila pa tako pravljična. Edino, kar pri zimi pogrešamo, so popoldanski opravki na vrtu, njivi ali v vrtni lopi. Zato smo se spomnili, kako bi v lično dekoracijo združili tako zimsko idilo kot tudi prijeten spomin na vrtna opravila. No, tudi če spadate v skupino tistih, ki se zimskega oddiha od dela na vrtu razveselijo, vam bo krašenje s pripomočki za vrt všeč. Večkrat smo že poudarili, da vam za dekoracijo doma ni treba kupovati novih okrasnih elementov, dovolj je, da pobrskate po stanovanju, v kleti, na podstrešju, v vrtni lopi, na vrtu, v gozdu … in uporabite naravne materiale, odpadno embalažo in elemente, ki so bodisi odrabljeni ali pa le začasno pospravljeni. Poglejte, kaj smo tokrat uporabili za dekoracijo in kako smo vse to naredili!

 

Grablje, vrtne škarje, lopatke ali razne posodice so izvrstni pripomočki za malce drugačno, a vseeno ljubko in simpatično krašenje zunanjosti – lahko pa tudi notranjosti lope, delavnice ali pa kar stanovanja. Za celotno okrasitev smo uporabili lestev, pisana lesena koleščka, vrvico, doma narejeno leseno božično smrečico, žico, žeblje, druge pripomočke za vrt (vrtne škarje, lopatko, kanglico …), lučke, druge božične okraske za na božično drevesce in grablje.

 

 

Verjetno se sprašujete, kako bi lestev lahko bila dekorativni element. Kmalu se vam bo posvetilo, le berite dalje in sledite navodilom – nastala bo res prisrčna božična dekoracija.

Lestev okrasite s pobarvanimi lesenimi koleščki, na katere narišite snežinke ali pike. Mi smo uporabili črno-belo-rdečo barvno paleto.

 

 

Izberite barve po vašem okusu, ki se bodo ujemale s pohištvom ali s preostalo dekoracijo stanovanja. Izvirnost pri dekoraciji lestve poudarite z različnimi motivi, morda napisi voščil, z različno razporeditvijo koleščkov, za piko na i pa lahko okoli nje navijete celo božične lučke. Lestev postavite ob steno in prvi del krašenja z elementom z vrta – lestvijo – je zaključen!

 

Naslednja stvar, ki bi vam jo radi pokazali, je vse bolj popularna lesena božična smrečica. Na našo domačo leseno smreko so priviti različni ročaji (najbolj preprosta rešitev pri tem je ta, da v les s kladivom zabijete žeblje) ter nanje v rdeče-belih tonih obešeni vrtne škarje, vrvica, manjše vrtnarsko orodje v različnih barvah in žica.

 

 

Okrasitev je dopolnjena s kanglico za zalivanje, kanglico za mleko, z laterno in s pravo smreko. Belo leseno smreko lahko okrasite tudi z darili ali lučkami.

 

 

Za konec pa vam razkrijemo še, kako domiselno smo uporabili grablje, ki bi med zimo drugače samevale v kleti. Grablje ovijte z lučkami in jih okrasite z barvnimi okraski, izbrana vodilna barva je bila v našem primeru rdeča. Domačnost v prostoru pričara tudi košara s poleni, rdečo okrasitev pa poudari bodika.

 

Predmete, ki jih skozi leto uporabljamo kot praktične pripomočke v hiši in na vrtu, lahko z malo domišljije in dela uporabimo za praznični okras. Letos vas vabimo, da za okrasitev stanovanja uporabite takšne pripomočke, ki jih že imate pri roki in jih ni treba še dodatno kupovati v trgovini. Zgoraj opisane ideje so le ene izmed mnogih. Za več idej pa pobrskajte po naši spletni strani.

 

 

Ideja, izvedba ter fotografije: Mateja Dobravec

Fotografije: Klemen Brumec