Novoletni okraski – ne potrebujete jelke

Zimski okraski iz naravnih materialov in perlic.

V tem letnem času lahko v naravi najdemo veliko zanimivih naravnih materialov, ki jih lahko uporabimo pri našem ustvarjanju. Ustvarjala sem okraske iz storžev v kombinaciji z okraski iz žice in perlic.

 

Potrebujemo:
·       storže (lahko so različnih oblik in velikosti),
·       klešče,
·       srebrno žico (lahko tudi druge barve),
·       perlice različnih velikosti (lahko tudi barv),
·       srebrno vrvico,
·       sekundno lepilo.
Storžu najprej odrežemo vršiček, da bomo tja lažje zalepili perlo, ki bo nosila vrvico za obešanje okraska.

Odrežemo košček srebrnega sukanca ali niti, oba konca vstavimo skozi perlo in na drugi strani iz njiju napravimo vozelj.

Perlo zalepimo na vrh storža (v jamico, ki je nastala, ko smo odrezali vršiček) s sekundnim lepilom. Pazimo, da res dobro zalepimo, da storž med visenjem ne bo popustil.

 

Storž poljubno okrasimo z manjšimi perlicami.

Za izdelavo zvezdice potrebujemo približno 30-40cm dolgo žičko ( oz. odvisno od velikosti zvezdice). Izberemo perlice, katere bomo nizali nanjo. Najenostavneje gre s podolgovatimi perlicami, saj jih hitro nanizamo in prelom krakov je enostavnejši. Pazimo, da so si zvezdni kraki po velikosti med seboj enaki.

Ko izdelamo vseh 6 zvezdnih krakov, na vrhu žičko spojimo in iz nje oblikujemo zanko, skozi katero bomo potegnili vrvico.
Za polnejši izgled zvezdice uporabimo srebrn sukanec, ki ga namotamo okoli krakov. Pri tem pazimo, da vrvice ne zategujemo preveč, saj se bo sicer oblika zvezdice deformirala. Priporočljivo je tudi, da na vsakem koncu, kjer vrvico ovijemo, to storimo dvakrat (gremo dvakrat okoli npr. vrha kraka), da se nam ne bi kasneje le-ta odmaknila z mesta in bi se tako celotna struktura iz vrvice podrla.
Vse okraske, ki smo jih izdelali, nadenemo na vrvico in jih skupaj s storži obesimo, kamor želimo.
Ideja: v naravi naberemo nekaj suhih vej, jih na vrhu zvežemo skupaj in obesimo pod strop. Tako naši okraski delujejo še bolj naravno in lepo popestrijo prazno steno.

Ideja 2: Suhe veje zataknemo v lonček za rože ali vazo in nanje obesimo naše okraske. Dobili smo lepo zimsko ikebano, ki v mrzlih dneh nadomesti cvetje.

 

Ideja 3: tudi če okraskov nimamo, si lahko prostor prijetno okrasimo z nabranimi vejicami iz narave. Sedaj, ko je listje povečini že odpadlo z dreves in grmov, lahko še lažje najdemo zanimivo golo vejevje z ostanki različnih posušenih cvetov ali plodov.

 

Želim vam prijetno ustvarjanje!
TjašaS