Vrt v lončkih 15: Zasadimo viseče košare

Kako uspešno zasadimo košare in kaj rastline potrebujejo za rast

Omamne cvetlične košare in cvetlične krogle zasajamo nekoliko drugače. Poglejmo, kako.

Ta zasaditev je prijazna za nego: sladki krompir, petunije in lantane. Kmalu bo rastje obraslo ogrodje. Morda niti to poletje še ni prepozno za zasaditev.

Prejšnjikrat smo se ukvarjali s posebnim načinom zasaditve okrasnih rastlin, z visečimi košarami.  Danes jih bomo zasadili.

Viseče posode zasajamo tako kot običajne cvetlične posode, košar pa se lotevamo nekoliko drugače. Če bomo gojili več bujnih rastlin, ne bo nič narobe, če  bomo  uporabili neugledno običajno oblogo, saj jo bosta listje in cvetje povsem prekrila.  V kartonasti, polsteni ali gosti kokosovi oblogi  že na začetku naredimo luknje, da bomo lahko zasadili rastline.

Na predvidenih mestih za zasaditev s škarjami ali nožem izrežemo primerno velike luknje.

Če pa bo košara vidna, moramo poskrbeti za lepši videz, zato jo obložimo z mahom ali kokosovimi vlakni.  Na tej strani imamo podrobna navodila za opis postopka, mi pa jih bomo povzeli. Najprej košaro obložimo s plastjo mahu in na dno namestimo star krožnik ali podstavek cvetličnega lončka, da ne bo prehitro odtekla vsa voda. Nato nasujemo zemljo ali plast hranilnega substrata, in sicer do višine, kjer bomo posadili prve rastline. Dobro je da prsti primešamo nekaj gela za zadrževanje vode in gnojila s počasnim delovanjem.

viseča košara

Za lažje vzdrževanje in da bo košara zadržala več vode, damo na dno plastični podstavek za lonček.

 

Če uporabimo mlade rastline se bodo hitreje ukoreninile in bo zasaditev bolje uspela.
Zdaj se namreč lotimo sajenja, ki se nekoliko razlikuje od običajnega: korenin ne potiskamo od zunaj v košaro, ampak rastlino iz notranjosti potisnemo skozi žično ogrodje. Poškodbam stebla in listov se izognemo tako, da rastlino ovijemo v trši papir. Izjemoma lahko korenine potisnemo skozi ogrodje v košaro, vendar pazimo, da jih ne poškodujemo.

viseče košare

Kadar za košaro ne uporabimo posebnih oblog, ogrodje obložimo z mahom in nasujemo zemljo.

viseče košare

Sadike izlončimo in korenine nekoliko razpremo.

 

Ko zasadimo prvi krog rastlin, spet utrdimo plast mahu ali kokosovih vlaken in nasujemo prst za drugi krog rastlin.

Postopek ponavljamo do vrha košare, na koncu zasadimo sredino košare. Če smo ob robu izbirali povešave rastline, lahko na sredini posadimo pokončno rastoče.

viseče košare

 

Posadili smo prvi krog rastlin.

viseče košare

Ogrodje obložimo z naslednjo plastjo mahuin nasujemo prst.

viseče košare

Posadimo še en krog rastlin.

Košaro do vrha obložimo z mahom in nasujemo prst.

viseče košare

Zasadimo vrh košare.

viseče košare

Pritrdimo še vrvi ali verige za obešanje in košaro obesimo na njeno mesto – delo je končano! Ali pa ne …

Dve viseči košari lahko povežemo in ustvarimo cvetočo kroglo, kar naredimo tako: vsako od košar zasadimo ob straneh in na dnu po zgornjih navodilih. Sredino  in rob seveda pustimo prazna, zato pa košaro natančno do vrha napolnimo s prstjo. Ko zasadimo košaro s spodnje polovice krogle,  drugi košari odstranimo vrvi ali verige za obešanje in na njeno  dno postavimo narobe obrnjen manjši cvetlični lonček. Ta lonček na vrhu cvetlične krogle nam bo olajšal zalivanje.

Okrog lončka nasujemo prst in zasadimo rastline kot v prvo košaro. Ko je do vrha zasajena, dosujemo dovolj prsti, jo potlačimo in zalijemo. Če se prst sesede, je nasujemo še nekaj. Na vrh zgornje košare damo tanko ploščo, na primer  pločevino, desko ali kaj podobnega, košaro obrnemo in jo poveznemo na spodnjo košaro. Izvlečemo   ploščo in z močno žico povežemo obe košari skupaj.  Kroglo obesimo naverige spodnje košare  tako, da ne poškodujemo zgornjig rastlin.

Košaro ali kroglo obesimo na dovolj trdno ogrodje.   Obesimo jo na tako mesto in dovolj visoko, da se ne bomo zaletavali vanjo, hkrati pa dovolj nizko, da jo bomo lahko brez večjega truda zalivali.

 

 Toda da bomo nagrajeni za trud z lepo cvetočim visečim okrasjem, smo opravili šele pol dela. Drugo polovico sestavlja nenehno skrbno in obilno zalivanje, pa tudi na dognojevanje ne smemo pozabiti.  V visečih košarah je namreč relativno malo prsti za toliko rastlin, poleg tega so neprestano na prepihu, ki  izsušuje.  zato jih moramo obilno zaliti vsaj enkrat na dan, v vročini pa zjutraj in zvečer.

Košare, ki visijo zelo visoko, so poseben izziv, saj si moramo pomagati z lestvijo  ali s posebno zalivalko .

Kako poskrbimo, da rastline ne bodo preveč žejne? Omenili smo že, da prsti lahko dodamo gel za zadrževanje vode.  Pomaga tudi, da izberemo čim večjo košaro, v katero gre več prsti. Notranjost obložimo  z oblogami, ki zadržujejo vodo, kot sta polst in penasta guma.

Tudi nekatere rastline potrebujejo manj vode, na primer kapucinke, verbene, vodenke, pelargonije, begonije, kapske nebine in modre marjete.

Tako smo zasadili viseče košare in krogle – naj nas razveselijo z veliko zelenja in obilnim cvetenjem!

viseče košare