Vrt v lončkih 20: Presajanje lončnic

Lončnice največkrat presajamo spomladi, pa tudi po potrebi.

Lončnice največkrat presajamo spomladi, vendar to lahko opravimo tudi čez leto, ko opazimo, da je cvetlični lonček postal premajhen. To je preprosto opravilo, če upoštevamo nekaj temeljnih pravil: čista posoda, izbira pravega substrata, drenaža.

Pri presajanju izberemo za eno ali dve številki večji lonec. Če rastlino presadimo v preveliko posodo, se zemlja lahko zakisa.

 

Presajanje lončnic

Če bomo presajali v rabljene posode, jih dobro očistimo in operimo, porozne posode lahko tudi razkužimo. Pripravimo tudi primerno prst, ki jo lahko kupimo ali zamešamo sami. Pred  presajanjem moramo poznati potrebe rastlin in izbrati bolj kislo ali bolj alkalno, težjo ali rahlejšo, bogato ali manj hranilno prst. Za drenažo lahko uporabimo prod, glinene črepinje, zdrobljeno plastiko ali glinoporne kroglice. Rastlino pred presajanjem zalijemo.

Presajanje lončnic

Glinene posode oziroma posode s porozno površino pred presajanjem temeljito namočimo, saj bi suhe iz prsti hitro potegnile vlago. Namakamo jih toliko časa, da v vodo nehajo izhajati zračni mehurčki.

Presajanje lončnic

Na dno lončka najprej nasujemo plast drenaže.

Presajanje lončnic

Potem v lonček nasujemo nekaj prsti tako visoko, da bo rastlina s koreninskim vratom segala tako visoko kot pred presajanjem, malo pod rob lončka.

Presajanje lončnic

Rastlino previdno in nežno izlončimo. Steblo primemo pri dnu in lonček obrnemo na glavo. Če korenine že silijo skozi dno lončka, jih previdno razrahljamo, s palčko potisnemo v notranjost lončka in pazimo, da povzročimo čim manj poškodb. Od oboda posode jih ločimo tako, da z robom udarjamo ob trdo podlago.

Presajanje lončnic

Koreninski pletež nekoliko razrahljamo in stresemo, da odstranimo staro prst. Ob tem lahko tudi odstranimo porumenela ali ovenela stebla in liste, obrezovanje zelenih delov pa prihranimo za čas, ko se bo rastlina spet ukoreninila.

Presajanje lončnic

Rastlino namestimo v lonček in preverimo, do kod bo segel koreninski vrat. Če smo nasuli dovolj prsti na dno, zdaj dosujemo še prst ob obodu.