Sadje, čebele in kokoši postanejo naša stalnica, ko samo oskrbujemo dom z vrtom v lončkih.
Sadje v lončkih, koritih in zabojčkih na terasi ali balkonu: zraste lahko vse, le prave sorte moramo izbrati. Posadimo lahko tako jagodičje kot jablane, hruške, citruse. Novi trend pa je urbana kokošjereja in čebelarjenje. Si upate?
Drevesca lahko posadimo tudi v stare in odslužene posode.
V vsakomur, ki ima dom in vrt, nekje globoko tli želja po samozadostnosti in samooskrbovanju. Marketing in mediji so nam desetletja dopovedovali, da ni nobene potrebe več, da si sami pridelujemo hrano – evo, za vogalom je market, tam dobimo vse!
In vendar je slast ugrizniti v lastno jabolko. Čeprav naš dom premore le vrt na balkonu ali terasi, se ni treba odpovedati niti lastnemu sadju. Ne, ne bomo vam vzbujali lažnih upov, da boste jeseni lahko v kleti shranili zaboj jabolk, pa zaboj hrušk in skuhali maline iz robid – pridelka bo le toliko, da ga boste lahko nekajkrat po malem obrali, toda užitek bo tudi opazovati, kako drevje spomladi vzcveti in se oblikujejo nastavki za plod.
Tudi otroci bodo radi sodelovali pri oskrbovanju in zalivanju drevesc in grmičkov in bodo neznanskoveseli vsake jagode. Rastlinam moramo namreč skrbno zagotavljati dovolj vode in hranil, saj smo jih obsodili na majhen rastni prostor. Posadimo jih v bogato humusno zemljo z drenažo na dnu in jih dognojujemo do konca julija, da se bo les do zime utrdil. Pazimo, da v posodah ne zastaja voda. Ulončene sadike lahko sadimo vse leto, posebno primerna je zgodnja pomlad.
Lonci in korita s premerom vsaj 45 do 50 cm naj stojijo na močno osončenem mestu. Med zalivanji naj se prst osuši, vendar ne preveč, sicer se nam bodo nedozoreli plodovi osuli. Jeseni rastline umaknemo na zaveten prostor in jih zaščitimo pred mrazom. Lonce izoliramo, da korenine ne pomrznejo, debelca pa zastremo.
Za pridelek poskrbijo čebele ali pa mi s čopičem.
Bogato cvetoča drevesca spomladi še niso zagotovilo za bogat pridelek, če cvetovi ne bodo oplojeni. V urbanih okoljih je manj čebel, zato vzemimo mehak manjši čopič v roke in ročno oprašimo pestiče. Ko se bodo začeli razvijati plodovi, jih moramo razredčiti na primerno količino, da ne bi preobremenili krošnje.
Jagodičje za hiter pridelek
Sadimo torej lahko vse! Če začnemo pri jagodah, se bomo takoj spomnili posebnega lonca jagodnjaka z žepki za sajenje, lahko pa jih sadimo tudi v obešanke ali korita. Dovolj velik lonec napolnimo s humusno zemljo in vanjo posadimo enkrat rodne ali večmesečne sorte, kot sta Diamante ali Mara del bois, zelo okusni so križanci z gozdnimi jagodami. Spomladi moramo ob prenizkih temperaturah lonce umakniti v zavetje, da mraz ne uniči cvetov ali mladih plodov.
Vso rastno sezono rastline dognojujemo, zlasti večkrat rodne sorte, in skrbno odstranjujemo uvelo listje. Jeseni se bo listje rastlin posšilo, odstranimo ga in počakamo, da bo spomladi spet pognalo. Po dveh letih rastline obnovimo.
Ameriške borovnice lepo uspevjo v loncih.
Ameriškim borovnicam bomo v lončku lažje zagotovili ustrezne rastne razmere kot na vrtu, saj potrebujejo kislo prst, tako, v kakršno sadimo azaleje in rododendrone. Zaradi plitkih korenin moramo rastlino skrbno zalivati. Ker začnejo polno roditi šele v šestem letu, sadimo triletne sadike. Posadimo jih nekoliko globlje, da se bodo bolje razrasle. Po sajenju rastline obsujemo z zastirko iz smrekovih iglic.
Pridelamo lahko vse vrste jagodičja.