Telohi so odlične balkonske rastline

Slovenci se »ponašamo« z neštetimi tekočimi metri balkonov in dokaj predvidljivim cvetjem na njih.

Sploh pa lončnice in posodovke z naših balkonov običajno izginejo s prvim jesenskim mrazom in se vrnejo nanje šele sredi maja.

Februarska revija Rože in vrt predstavlja telohe kot primerne balkonske rastline, ki v pozni zimi prinašajo pomlad k hiši. V posode jih lahko sadimo same ali  skupaj z zvončki, narcisami, trobenticami, cvetoče obilje pa ukrotimo z bršljanom,  skimijo, japonsko trdolesko in drugimi zimzelenimi rastlinami. Sadimo lahko tako vse štiri vrste telohov, ki rastejo pri nas v naravi ali tujerodne vrste in njihove križance.
»Spomnimo se samo na naš domači črni teloh (Helleborus niger), ki marsikdaj v naravi med zelenimi usnjatimi listi pokaže popke že pred božičem. Če zapade sneg, ti prenehajo rasti in se v cvetje razvijejo šele, ko sneg skopni, kar se lahko zavleče daleč v april.
Zaradi tople in pred vetrom varne lege za telohe, ki rastejo na balkonih, to ne drži. Njihovo cvetje zato lahko občudujemo že veliko prej, preden se prebudijo njihovi sorodniki v divjini.
Telohi imajo še eno prednost pred drugimi trajnicami, ki lahko prezimujejo na prostem, in sicer lepo listje, ki ostane zeleno tudi med najhujšim mrazom. Ker je poleglo, ne ovira pogleda na popke in cvetje.«
 (Rože in vrt, št. 2, februar 2010)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Botanični akvarel vzhodnega teloha Helleborus orientalis, delo Johanna Theodora de Bryja