Milanski trendi med stoli, mizicami …

Svetel les in čiste linije so eden od letošnjih trendov v Milanu.

Na milanski sejem pohištva se vrača les. Pri oblikovanju stolov in mizic namreč prednjači masivni les, in sicer so lahke svetle vrste osnova za pohištvo mehkih, čistih linij. Leseni izdelki so opazni povsod: finski proizvajalec lesenega pohištva Nikari je želel letos, ko Helsinki gostijo mesec oblikovanja, poudariti svojo filozofijo – vrhunsko oblikovano pohištvo proizvajajo z nežno obdelavo lesa in v sozvočju z naravo v tovarni sredi prostranih finskih gozdov. Njihove mizice April tako spominjajo na gozd, zgrajen iz kamnov.

 

Elegantni  Magisov stol nežnih linij Pilo, ki sta ga za Magis sta oblikovala Ronan in Erwan Bouroullec, še poudarja lahkotnost svetlega  lesa. K stolu seveda sodi tudi miza Pila.

 

 

Oblikovalec DANA Cannam je osvežil gugalnik naših babic. Danes, ko se delo iz pisarn premika v kotičke domačih dnevnih sob, ko delamo več od doma kot včasih, gugalanik združuje vse – ugodje  in delovno okolje. Samo s premikom telesa in prenosom teže se stol iz delovnega položaja nagne v položaj, namenjen počitku in ugodju. Svetel les je samo še češnjica na torti, ki prispeva k preprostosti.

 

Daphna Laurens in njena mizica Coffee table ponuja vse, kar potrebujemo v dnevni sobi: prostor za odlaganje časopisov, igrač, daljincev in hkrati ravno ploskev za klepet ob kavi.

 

 

Švedski oblikovalec Lukas Dahlen je lanskemu  prepletenemu stolu letos dodal omaro. Zanjo je uporabil brezov in jesenov les iz švedskih gozdov, ki so ga prepletli še svežega, in tako dobili valovito obliko.

Muuto in elegantna okrogla mizica oblikovalca Thomasa  Bentzneja, ki je funkcionalna in preprosta. Njen dvignjeni rob omogoča, da kava ostane tam, kamor smo jo postavili.

Belgijsko podjetje Passion 4 wood je specializirano na svetila iz lesa, predvsem iz furnirja. Kakovostno izdelana svetila zanimivih oblik popestrijo vsak prostor tudi pri dnevni svetlobi. Zvečer in ponoči razsvetljujejo prostore in jim s svojo obliko dodajo poseben čar.

 

 

Italijanski arhitekt Denis Guadione je za znamko D3CO oblikoval kos pohištva, ki spreminja namembnost in barve glede na potrebe in letne čase. Tako lahko postelja z majhno spremembo postane udoben kavč, stol ali naslanjač – vse na osnovi iz svetlega lesa.

Za konec izdelki iz Milana 2011: Elisa Strozyk prepleta slog šestdesetih let z lahkotnostjo oblikovanja enaindvajsetega stoletja. Vrata na omari  in stropna svetilka so sestavljeni iz deščic, ki so prefinjeno sestavljene v harmonika vrata ter ponujajo okvir, ki ga lahko prilagodimo glede na potrebe. Vse deluje lahkotno in prečiščeno.

 Les se vrača z velikimi koraki.