Všečnosti za vikend

Sladka Istra, festival volne, vrtnica Portorož …

Lep konec tedna  – prireditve, in razstave vabijo. Posebno nas privlačijo prireditve na prostem, preden zavejo hladne sape.

Pikin festival in Pikin dan

Pikin dan je zaključni dan Pikinega festivala in je vsako leto najzanimivejši dan. Pika bo na prizorišče prišla ob 10. uri. Male in velike Pike Nogavičke si bodo lahko skupaj z Anicami in Tomaži ogledale številne lutkovne in igrane predstave, zaplesale skupaj s plesalci iz vse Slovenije, se zabavale v mali šoli cirkusa, igrale tombolo in spoznavale čarovniške trike. Ustvarjale bodo v delavnicah v dvoranah, šotorih in na prostem, kuhale s priznanimi mojstri kulinarike, spoznale delovanja številnih društev in klubov. Obiskale bodo lahko umetniško tržnico. Pika bo ob 17. uri županu vrnila župansko lento – in žalostni trenutek bo minil v zavedanju, da se naslednje leto razposajenka spet vrne.

  • Odprta vrata Starega gradu v Celju

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine je brezplačen vstop in obisk dogodkov v soboto, 24. septembra, na Starem gradu v Celju. Od 10. do 13. in od 15. do 18. ure bodo Vitezi in grajsko osebje poustvarjali srednji vek in življenje na gradu. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v mečevanju in lokostrelstvu. Ves dan bo potekala delavnica kaligrafije. Več o programu tukaj.

  • Pejsaži Srbije

Le še teden dni je na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju na ogled razstava fotografij Dragoljuba Zamurovića Pejsaži Srbije – prikladno za sobtni ali nedeljski sprehod. Fotografije velikega formata priznanega srbskega umetnika predstavljajo Srbijo z njenimi značilnimi pokrajinami, podobami iz narave in zanimivimi utrinki na zanj značilno spektakularen in samosvoj način. Dragoljub Zamurović velja za enega najuglednejših srbskih fotografov. Njegove fotografije pa so bile večkrat objavljene v časopisih Time, Geo, Epoca, Newsweek, Europe, Stern, National Geographic … Vstop prost.

  • Grafični bienale

če smo že v Tvoliju, gremo še naMednarodni grafični bienale. Razstavišča so: Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija, Galerija Jakopič, Galerija Cankarjevega doma, razstavišči na Gosposvetski cesti 12 in Vošnjakovi ulici 4. Ljubljanski bienale je največja, hkrati pa ena najbolj odmevnih grafičnih prireditev na svetu, ki poteka že od leta 1955. V svoji več kot petdesetletni zgodovini je požel izjemen odziv tako  umetnikov in strokovne javnosti kot občinstva. Nosilna tema 29. bienala je umetniški dogodek kot najbolj privilegiran medij sodobne vizualne umetnosti. Takšni dogodki doživljajo izjemno pozornost in popularnost pri občinstvu in medijih, znameniti avtorji na tem področju pa postajajo kultne osebnosti.

  • Vrtnica Portorož

V nedeljo, 25. septembra 2011, bo v rožnem vrtu ob stavbi Krajevne skupnosti Portorož potekal Svetovni dan turizma v znamenju vrtnice Portorož. Od 10. do 18.ure bo tržnica s cvetlično-kulinarično ponudbo. Predstavljena bo tudi kraasna vrtnica, poimenovana Portorož. Vrtnica Portorož (KO 00-0939-10) je pokončno rastoča floribunda oz. mnogocvetna vrtnica s cvetovi v šopih. Zraste okoli 60 do 80 cm visoko. Je zdrave rasti s poudarjenim lepim temno zelenim listjem. Njeni polvrstnati cvetovi so žareče oranžne barve, ki s cvetenjem počasi spreminjajo barvo v rumeno in nato bledo rožnato. Vrtnica Portorož bo prvič zacvetela maja naslednje leto in bo odeta v cvetove še vse do oktobra ali novembra. Program tukaj.

  • Sladka Istra 2011

To soboto in nedeljo  bo Koper prizorišče

Sladke Istre

, ki že tretje leto zapored privablja sladokosnede iz vse Slovenije, pa tudi iz sosednjih Hrvaške in Italije. Dogajanje bodo zaznamovale štiri sladke poti, ki bodo vodile po dobro založenih stojnicah s sladkimi izdelki. Zvrstilo se bo več kuharskih delavnic, strokovnih vodenj in predavanj. Za  naziv najizvirnejše sladice se letos poteguje  22 sladic, na natečaj Naj torta Sladke Istre se je prijavilo 15 tort. Podroben program si lahko preberete na www.sladka-istra.si.

Pri Valetovih (pri kraški hiši) v Štanjelu bo 23. septembra 2011 od 14. do 18. ure delavnica mozaika pod vodstvom Barbare Ravnikar, akademske slikarke.
Na začetnih delavnicah mozaika se bodo udeleženci najprej spoznali in pred samim praktičnim delom razvrstili v skupine glede na interes, predznanje…
Sledilo bo predavanje o zgodovini mozaičnega ustvarjanja z bogatim slikovnim gradivom in tehnikah. Zatem se bo začelo praktično delo. Prireditev je primerna za otroke.

  • Igriva arhitektura

V Ruardovi graščini  na Stari Savi bo  Gornjesavski muzej Jesenice v soboto, 23. septembra, ob.  18. uri priredil   pedagoško delavnico

Igriva arhitektura.

S pomočjo maket bodo otroci spoznali različne jeseniške stavbe: muzej, dom, šolo, gledališče in bolnišnico. Ugotavljali bodo namen posameznih stavb in vlogo ljudi v njih.

  • Vabljeni na Solčavsko

Ta konec tedna

vabi Solčavsko

, kjer bo 1. festival ovčje volne “Bicka”. Ogledate si lahko  fotografsko razstavo Toma Jeseničnika “Ovce na Strelovcu” v Centru Rinka v Solčavi. Sobotni dan bo  Dan mehke mobilnosti v Logarski dolini:  ogledat si lahko  električne avtomobile ter jih preizkusite. Nedelja bo v znamenju volne:  potekal bo  Festival ovčje volne ‘Bicka’. Začels e bo s pastirsko mašo, od  11. do 17. ure bo redstavitev predelave ovčje volne na prireditvenem prostoru (striženje ovc, čiščenje, pranje, krtačenje, barvanja volne, polstenje-filcanje, predenje, tkanje, pletenje). Predstavitev predelovalcev volne iz Slovenije in tujine. Možnost nakupa izdelkov.