Spalni kot v dnevni sobi

Enosobno stanovanje, družabnost, praktičnost in zasebnost: misija nemogoče? Nekaj rešitev za dnevne sobe s spalnim kotom.

Kdor se je že znašel prvič na svojem ali v študentskem stanovanju, se je verjetno soočil tudi z majhno površino, na kateri naj bi zadovoljil potrebe po družabnosti in spanju. Ker ima spanje vsekakor prednost, smo pred dilemo kako urediti prostor, da bo primeren za sprejemanje prijateljev ob skupnem ogledu filma in da se izognemo neprikladnim raztegljivim kavčem. Poglejmo nekaj rešitev.

Največ možnosti bodo imeli tisti, ki imajo dolgo in ozko sobo z dovolj visokimi stropi. Lahko si omislijo dvignjeno posteljo pod katero je mogoče namestiti mizo s stoli, ali garderobno omaro.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

V drugem primeru so pod dvignjeno posteljo namestili majhno domačo pisarno z računalniškim kotičkom, ki so ga skrili s knjižno omaro. Na ta način so pridobili spalni kot skrit pred tujimi pogledi in dobro opremljeno dnevno sobo.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Kadar višina stropa ne dovoljuje dviga postelje, ali pa preprosto ne maramo plezanja, lahko posteljo vključimo v dnevno sobo tako da jo pokrijemo z zanimivim pregrinjalom, ki naj ne spominja preveč na spalnico in naj bo usklajeno s sedežno garnituro. S primerno izbiro barv dekorativnih blazin bomo kavč in postelji povezali v celoto. Tako dekoriran prostor bo prijeten za posedanje in klepet.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Za opisano ureditev so primernejše ožje zakonske postelje oziroma tiste za eno osebo, saj široko zakonsko posteljo težje preobrazimo v ležalnik.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Kdor nima prostora za zofo in potrebuje posteljo le zase, lahko svoje ležišče uporablja kot kavč, tako da ga pokrije z nevtralnim ali zanimivo prešitim pregrinjalom in okrasi s pestrimi blazinami.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Par foteljev in mizica v modernem ali vintage slogu bosta prijetno dopolnila videz naše mini dnevne sobe.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

V primeru ko ima naš prostor tudi nišo, jo izkoristimo za vgradnjo postelje. Na spodnji sliki so posteljo namestili nad nizke omarice, vendar nekoliko privzdignjeno glede na sedežno garnituro. Na ta način bodo naši gostje nekoliko manj občutili, da so vdrli v zasebnost naše spalnice.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Postelja za eno osebo se lahko z višjo postavitvijo spremeni v klop za jedilnico. Seveda jo bomo morali zaščititi pred morebitnimi packami.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Poglejmo ideje, ki so primerne za tiste, ki svoje postelje ne želijo uporabljati za posedanje in bi jo radi zakrili pred tujimi pogledi. Začnimo z rešitvami primernimi za najemniška stanovanja, kjer ne moremo postavljati predelnih sten in podobno.

Posteljo, ki smo jo postavili ob steno zraven vrat, lahko zakrijemo s knjižno omaro.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Zadnjo stran omare prijetno dekoriramo z zanimivimi tapetami. Ali pa namestimo garderobno omaro in s tapetami dekorirano hrbtno stran obrnemo proti sedežni garnituri.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Spalni kot z izvirno zaveso.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Dobra rešitev so tudi panelne zavese, ki so zelo dekorativne in kljub temu nevpadljive.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Kjer je to mogoče lahko namestimo drsna vrata, ali pa vsaj špansko steno in naš spalni kot bo popolnoma ločen od dnevne sobe.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Za tiste, ki si to lahko privoščijo, predlagamo še nekaj rešitev s predelnimi stenami. V dovolj široki sobi pregradimo prostor in pridobimo majhno spalnico. V tem primeru lahko pustite nekaj odprtin, ki bodo pripomogle k manjšemu občutku utesnjenosti. Poleg tega je mogoče pustiti polico nad vrati, na katero razvrstimo dolgo vrsto knjig.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

V večji garsonjeri v enem kotu postavimo predelno steno in pridobimo nišo, v katero bomo namestili posteljo. Spalni kot potem zapremo z dekorativno zaveso.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Za konec še primer predelne stene ki delno ločuje dnevni prostor od spalnega kota in dopušča, da uredimo prijetno opremljeno dnevno sobo. Zaradi uporabe svetlih barv je prostor zračen in svetel.

 

Spalni kot v dnevni sobi

 

Dnevna soba lahko sprejme tudi spalni kot brez odpovedovanja zasebnosti in družabnosti. Uporabimo dobro izbrane dodatke kot so odeje in blazine, tako da bosta obe bivalni enoti povezani, ne da bi bilo potrebno posegati po raztegljivih kavčih.

foto: hemnet.se

JS