Ko nimaš pojma o tehniki

Sem zadnjič pisal, kako fino je biti samski moški,

ko ti nihče ne hodi po glavi pri opremljanju stanovanja! Hja, malo manj pa je fino, če si moški, ki nima pojma o tehniki. Ja, vem, res jih ni veliko, ki o tehniki nimajo pojma, in jaz ponižno priznam, da sem eden njih.

Ok, žebelj že zabijem v steno in nanj obesim sliko ali fotografijo, tudi žarnico bom brez napora zamenjal. Celo kuhinjsko in kopalniško pipo bom odvil in očistil. In to je to, tu se moje znanje konča.
Ko sem v stanovanju menjal luči, je bilo treba preveriti elektriko. Ja kako naj pa zdaj to naredim? Nič, poklical sem prijatelja, ki je bil takrat še brez službe, da mi pomaga. Čas ima, bo že nekaj »spacal« skupaj, sem si rekel. In je lepo po vrsti v vsakem prostoru preveril elektriko, zamenjal luči in brezhibno opravil svojo nalogo. Nič ga ni streslo ali ubilo, vse je opravil »mojstrsko«. Mi je bilo malo zoprno, da sam nečesa, kar je videti zelo preprosto, ne znam narediti. Ampak tako je, če si zapriseženi družboslovec!
Ker sem bil navdušen nad sposobnostmi prijatelja, sem ga poklical tudi, ko je bilo treba na vhodnih vratih zamenjati ključavnico. Da bom bolj varen … Spet je vse lepo teklo, dokler nisva ugotovila, da nama manjka manjši delček, ki bo sestavil v celoto ključavnico in kljuko. Grem v trgovino po delček, ga vstaviva na pravo mesto, vmes še malo poreževa z majhno kovinsko žago (celo znal sem jo kupiti!) in zadeva je izpadla brez napak. Vsaj tako sva menila …
Kak teden, dva pozneje se odpravljam na vikend v italijansko Vicenzo. Čakam prijateljico, da me pride iskat (ja, tudi vozim ne, čeprav imam izpit že 20 let). Pride do vhodnih vrat, ki jih, glej ga zlomka, ne morem odpreti. Ključ v ključavnici se vrti v prazno. Kaj pa zdaj? Nič, ni preostalo drugega, kot da sem poklical ključavničarja, ki je hvalabogu hitro prišel, vlomil v stanovanje – drugače ni šlo  –  zamenjal ključavnico in me olajšal za 150 evrov. Vlom stane 90 evrov, nova ključavnica pa 60. Mi je rekel, naj drugič pokličem mojstra, ko bom menjal ključavnico, ne pa naključnih »kotdamojstrov«.
Malo sem si oddahnil, ker tudi moj prijatelj ni tako spreten, kot sem si predstavljal. Torej le nisem edini tehnični analfabet.
Slika je del albuma notranja vrata.