Pirhi in estetika v odnosih

Čiščenje navzven in navznoter – kako?

 

Poznate občutek, ko sami sedite v lokalu in pijete kavo? Pri sosednji mizi sedi par, ki se pridušeno pogovarja skozi zobe.
Zaznate barvo tega odnosa?
Čistost misli?
Vonj?
Veste, kaj bi zagledali, če bi se obrnili?
Če bi vam dala nalogo, da narišite ta par,  ali ne bi bilo to nekaj najlažjega?
Vsi se spoznamo na umazane misli, na zadah po kletvicah, na stisnjene zobe in sikajoče besede, ki se posedajo na srce kot prah na stare omare, na črn pogled in rdeča, napihnjena lica. Ne pozabite, v lokalu smo in zadrževanje nanese na našo estetiko posebne barve: barve žalosti, teme in pekla. Ali si upamo priznati, da je tak odnos nekaj, kar onesnažuje naš dom, našo vzgojo in nasploh svet okoli nas?
Velikonočni prazniki so tu: barvali bomo pirhe, pekli potico, pomili okna, preoblekli postelje, pri nas smo celo prepleskali stene, počistili bomo omare, zunaj in znotraj …
Kaj lahko naredimo za naše odnose?
Začnemo lahko pri čiščenju misli. Ko pogledamo partnerja, pomislimo, kaj pri njem cenimo, ljubimo, občudujemo, obožujemo, gremo k njemu, ga pogledamo v oči in mu to povemo.
Lahko se mu večkrat na dan nasmehnemo. Ko nam bo vrnil nasmeh, bo to pravo čistilo za naše misli.
Podobno  lahko naredimo  še z otroki in prijatelji, s prodajalko ali mimoidočo gospo! Ko bomo taki navzven, bomo že skoraj brezhibno čisti in naša energija bo dobila čudovite barve pomladi.
Nadaljujemo lahko z besedami. Poskrbimo, da ne preklinjamo in da pogledamo,  kaj je dobro. Stopimo do partnerja ali otroka, ga poglejmo v oči in  pohvalimo. Pokažimo svojim bližnjim,  kako veseli in hvaležni smo, da jih imamo! Zatem lahko  storimo še dejanje: objem in dotik otreseta ves prah z osamljene duše, narišeta nasmeh in veselje in hitro prineseta barve in vonj pomladnega cvetja.
Za konec pa še ena zelo pomembna stvar: ko smo v stiku z drugimi, iščimo pri njih lepe stvari. Otresimo se vsakodnevne potrebe po kritiziranju. Povejmo drugim, kaj je na njih, kar nam je všeč. Začudeni bomo, kako bomo s tem postali lepši ljudje in kako se bo vse, kar dajemo, začelo vračati. Zakaj ne bi bili naši odnosi kot pisana košarica pirhov?
Morda je to področje, kjer mi lahko vstanemo od mrtvih in nekaj naredimo – naredimo svoj odnos do drugih bolj živ, bolj vesel, bolj pozitiven!

 

 

V petek 22.04.2011 bo v Kamniku Okrepčevalnica partnerskih odnosov, Okrepčevalnica je brezplačna in vabimo vas, da jo obiščete. Ne strežemo piva in čaja, strežemo pa ustvarjalnost, ki vam bo pomagala narediti vaš odnos pomladno barvit in dišeč. Naslov Okrepčevalnice je: ‘Ali je v partnerstvu lahko zabavno? Vnašanje živosti v partnerstvo’.
Več si lahko preberete na FBju!
Leonida Mrgole, zavod Vezal-Kamnik
 Oglasno sporočilo !