Četrtkov odklop: Noma. Gremo jest!

Nekaj za pojesti in nekaj za gledati: lepo!

 

Gremo nekaj pojest, potem ko so že čisto vsi mediji začivkali, da je Noma v danskem Koebenhavnu pod vodstvom Reneja Redzepija (hja, usode nas pometajo po svetu in fant namesto albanski žlahti kje v Makedoniji kuha na daleč severu) najboljša restavracija na svetu po mnenju kritiških jedcev tudi v letu 2011? Revija Restaurant jo je namreč že drugo leto zapored razglasila za prvo med 50 najboljšimi restavracijami na svetu. No, tretje Michelinove zvezdice še vedno nima, če ste malenkostni.
Mi pa lačni … lepega. A imajo tudi tu kaj pokazati?

 

Po fotografijah sodeč da.
Noma je nameščena v starem industrijskem skladišču iz 19. stoletja ob vodnem kanalu v središču danske prestolnice. Od tu je dvesto let potekalo živahno trgovanje z Islandijo, Ferskimi otoki in Grenlandijo. Sušene polenovke, nasoljeni slaniki, kitovo olje in kože so napolnjevali visoke skladiščne prostore, preden so blago poslali po vsej Evropi.

 

Zdaj goste sprejemajo v hladnih in svetlih naravnih tonih prepleskane opečnate stene, lesena reciklirana tla, mize in stoli iz dobrega skandinavskega oblikovanja, spomin 60. in 70. leta, če vas bo zazeblo, so pri roki ovčje kože. Nobenega posebnega dekorja, nič prtov, nič kristala. Sveče. Enostavni šopki iz poljskega cvetja. Trpežni krožniki. Ali pa kamni in plohi, po potrebi.

 

 

Na njih pa slikce iz hrane iz divjine. Jutri grem po koprive, čemaž in kislico z mislijo na Nomo. Polže in lišaje bom za zdaj še izpustila.

 

Za interier so poskrbeli v SPACE Architecture and Design pod vodstvom Signa Bindslev-Henriksena.

 

Če pa že ne greste v Koebenhavn na burek iz tundre in hamburger s polži, potem lahko prirezujete govedino iz župce ob listanju luštne, fantastične knjige o Nomi, ki jo je izdala založba Phaidon.

 

Foto: http://www.spacecph.dk/node/3, foodspotting.com, thenumber4.com, http://remodelista.com/, http://brittany-painter.blogspot.com/