Ne recite jim kar ročna delca!

Podali smo se na pomladno izvedbo sejma Abilmente v Vicenzi, ki nam je tudi tokrat postregel z zanimivimi razstavami in novostmi iz ustvarjalnih delavnic.

Tokrat smo se odločili, da se na sejem Abilmente podamo na prvi dan, da smo se izognili pretirani gneči in si lažje ogledali predloge v delavnicah in ponudbo trgovcev s pripomočki za različna ustvarjalna dela. Tokrat vam bomo pokazali le nekaj utrinkov, toliko da malo požgečkamo vašo ustvarjalno žilico – mogoče boste dobili navdih in izbrskali vse potrebno za svoj najljubši konjiček. V prihodnjih dneh bomo objavili še nekaj tematskih člankov o temah, ki so najbolj pritegnile našo pozornost.

 

 

Trgovska ponudba je kot običajno obsegala veliko izbiro prej in blaga: ne omejujte svoje domišljije, takšno blago ni primerno le za krpanke, ki so zdaj v modi. Mi si ga že predstavljamo v obliki dodatkov na naših mizah in pogrinjkih, na stenah in na številnih malih in velikih predmetih. Pogrešali smo več ponudbe v trendovski rumeni barvi – mogoče pride na vrsto jeseni?

 

 

Razstava o retro tkaninah in krojih nas je opomnila, da se moda vrača in prenavlja. Razstavljeni so bili tako novi kot izvirni eksponati, vendar bi brez podnapisov težko uganili, kaj je staro, kaj pa na novo izdelano.

 

 

Potrpežljive in vztrajne ljubiteljice krpank so zveste obiskovalke tega sejma, zato so tudi tokrat pripravili razstavo posebnih krpank z mednarodnega natečaja, ki ga je razpisal Carrefour Europeen du Patchwork iz doline Argent. Razstava, ki so jo poimenovali Groviglio – vozel, predstavlja tako tradicionalne kot sodobne krpanke, ki mojstrsko uporabljajo različne materiale, tehnike in barve. Predstavili vam jih bomo v posebnem članku.

 

 

Pop art krpanka – presenetljivo, kajne?

Poseben prostor je namenjen delavnicam z idejami za neveste in ustvarjalno recikliranje. Poglejte izraz te deklice: kdo jo bo uspel prepričati, da so te tortice “le” izjemna kvačkarija?

 

 

Neveste in recikliranje – je ti dve besedi sploh mogoče združiti? Verjetno si že predstavljate obraz svoje mame, ko bi ji povedali, da boste poročno obleko izdelali iz plastenk in starih zaves. Pa vendar vam bomo dokazali, da je mogoča tudi ekološko ozaveščena poroka, ne da bi se odpovedali estetiki.

 

 

Poseben članek si bo zaslužila tudi razstava ateljeja za naravne barve, kjer so predstavili staro japonsko tehniko barvanja shibori. Od daleč spominja na batik, vendar je po našem mnenju veliko bolj zapletena. Japonci so pač mojstri v natančnosti.

 

 

Gotovo se vam je že zgodilo, da niste vedeli, kaj storiti s starimi kavbojkami (in ste jih zelo verjetno tudi zavrgli). Stamperia je pripravila nekaj predlogov, tokrat vam pokažemo prvega: okvir.

 

 

Kdor ni vešč vezenja, lahko preizkusi namenske stroje različnih proizvajalcev. Namesto “mizica, pogrni se”, bi tukaj lahko rekli “prtiček, izvezi se”!

 

 

Torte z dekoracijami iz tičino mase so preplavile bloge in portale za poroke. Ali tudi vas mika, da bi se naučili izdelave take lepotice?

 

 

Potem boste morali pohiteti, te dni potekajo delavnice in tečaji, ki jih vodijo Giusy Verni (na fotografiji), Toni Brancatisano, Fiorella Balzamo, Teresa Insero in številni drugi mojstri. Seveda vsi potekajo v italijanščini.

 

 

Sejem Abilmente je torej krasen vir zamisli za ustvarjalna dela, kjer lahko tudi takoj nakupite vse, kar potrebujete za njihovo izvedbo. Mi smo se kar nalezli ustvarjalnega duha, poskusite še vi.

Sejem je odprt do nedelje, 4. marca 2012, od 9.30 do 19. ure.

 

FOTO: JS