Fotografiranje v naravi

Fotografiranje v naravi ob preučevanju radarske slike padavin prejšnjega dne se lahko zaplete.

Ko sem ob snovanju portala dominstil.si razmišljala o pisanju bloga na njem, sem si velikokrat predstavljala, kako bomo s sodelavci opisovali naše prigode in nezgode. Vse do zadnjega fotografiranja so  stvari vedno potekale precej hitro in ni bilo časa za zapis. Morda tudi niso bile dovolj zabavne ali  nerodne in smešne, čeprav mi smo uživali, se smejali  – in delali.

Saj veste, da se dan pred izletom v naravo vedno dobro pozanimamo, kako kaj kaže vreme! Jaz vreme spremljam na treh portalih hkrati, da ja  ne bi česa spregledala. Malce za štos opazujem vreme na pro-vreme.net, zabavno je  namreč preverjati urne napovedi in kako se spreminjajo  napovedi za isti prihodnji čas, če jih gledaš zjutraj ali zvečer. Nikakor ni lahko napovedovati vreme v Sloveniji, to vedno bolj verjamem. Potem pokukam še na  geostik.com, kjer z enim klikom poleg vremena še izvem, ali me na poti do cilja čaka kakšna ovira na cesti ali kaj podobnega. Za tiste čisto kratkoročne napovedi, ali se bo ulilo čez uro ali dve, pa radarska slika padavin na Arsu. Animacija običajno krasno deluje. Poudarek je na običajno. 

Včerajšnje priprave na fotografiranje so bile stresne kot vedno; pakiranje, preverjanje, odkljukavanje, telefoniranje, spet preverjanje vremenske napovedi. Napoved  večer prej je kazala, da bomo do štirinajstih  na suhem, potem se zna uliti. Torej začnemo zelo zgodaj! Zjutraj zadnji nakupi in rosenje. Klinc.  Rosiiiiiii,  kaj je zdej to? Predstavljajte si, kako mi  hkrati stojijo  pokonci lasje in brisalci – pogled za slikat. Tik pred zdajci tečem  za računalnik in pregledam radarsko sliko padavin na ARSU: nikjer nad Slovenijo nobenih padavin, le tam okoli nas ena samcata majhna zelena pikca. V redu,  plohica, ki bo šla mimo en, dva, tri. Na jugozahodu svetlomodro nebo, to bi mi že moralo dati vedeti, da je prejužno svetlo, moralo bi se jasniti na zahodu, ne na jugozahodu, če bi hotela biti stoodstotno prepričana, da bo prenehalo rositi.

Ampak radarska slika je čista. Torej optimistično gremo na kraj fotografiranja in rosenje res poneha. Jupiiii! Najdemo prostor, začnemo se postavljati levo, desno, spet začne rositi! Pa kaj dela dež tu, če ga na radarski sliki ni? K. vleče ven telefon, preverjamo vreme, jaz medtem kličem  domov,  kaj kaže radar. Odgovor dežurnega za domačim PC-jem, itijevca: “Nič, jasnina, eno samo zeleno pikico vidim.” Pogovor se celo konča: “Kaj noriš, saj bo nehalo, imate lokalno ploho!”  Dobro, torej gre to mimo in bo suho! Malo  zaščite  pred dežjem imamo, zato  postavljamo zgodbo dalje, rosenje pa se okrepi v dež, v deeeež!! 

M. je vsa zmrznjena, jezna na vse, glasno razmišlja o toplarju. Ja vraga, cajti toplarjev in senikov so mimo, sedaj so samo še bale v igri. Ni toplarja tukaj okoli. Deeeežuje,  resno dežuje. Ostali glasno razmišljajo o terasi in podobnem,  jaz pa optimistično: “Saj bo nehalo, saj na radarju ni padavin.” Zazvoni telefon, na drugi strani “dežurni prognostik”: #$%&#K#$%K&  a veš, da radarska slika ne dela, kaže včerajšnji datum čas enkrat popoldne!”  Majke jim na Arsu, ni bilo real life oziroma po domače, ni bilo  v živo prenosa radarske slike, celo dopoldne smo buljili v VČERAJŠNJO  sliko!!! Ko je bilo sončno!!  Grrrrr!!! Ves trud bo šel v nič, ker buljim v  napačno sliko. No, raje izpustim enih petnajst minut glasnega kričanja, rahle živčne vojne, ker signal tudi ni ravno vlekel, vseeno se uspem v nekaj minutah dogovoriti za drugo lokacijo in selitev uspe!  A če verjamete ali ne,  en prizor  smo pa čisto v redu posneli v tistem rosenju pod sončno radarsko sliko …  Mogoče bi morala naslednjič uporabiti kake zveze, če jih še imam. Namreč, če bi gledala delujočo in pravo sliko, ne bi lezli v lepe zelene gozdove tik pod fotogenične hribe, skrite v nizki oblačnosti.  Radarska slika  je  – vsaj pri nas – začela delovati šele pozno popoldne …

Take zgodbe imajo vedno nauk in tudi ta ga ima: flis, gojzarji in termovke so obvezna oprema! Verjetno bo kdo še kaj dodal, kajne, AK?