Top ten sejma pohištva Ambient

Kateri oblikovalski dosežki so dobili priznanja?

Organizator sejma Ambient, Gospodarsko razstavišče,  je  tudi letos podelil nagrade desetim najboljšim, kreativnim oblikovalskim izdelkom, imenovane top ten. Kaj je žirante vodilo pri odločanju? Po besedah predsednika komisije, arhitekta Janeza Koželja, so upoštevali celovitost in enostavnost izdelka ter njegovo prijaznost do uporabnika in okolja. Dom in stil je šel po poti nagrajenih in zbiral svoje vtise.

 

 

Med najboljšimi  je mednarodna strokovna žirija izbrala  najboljšega med najboljšimi (top of the top): nagrado   je prejelo Mizarstvu Bolčič za modularni regal, imenovan Istra.  Večkosovno pohištvo iz masivnega lesa oreha in divje češnje preprostih oblik  omogoča poljubno sestavo. Posamezne pravokotno oblikovane škatle lahko poljubno zapolnimo s predali ali vratci, na katerih so vgrajeni originalni ročaji – zasnovani v zmagovalnem mizarstvu – ki ponazarjajo žilo v istrskem kamnu.
Všeč nam je odsev istrskih suhih zidov, spacalovskih  grafičnih kontur in modernističnega  duha 50. In  60. let v nagrajenem izdelku. Prav tako prepriča mojstrska obdelava lesa. Prihodnjim lastnikom pa želimo čim mehkejše odpiranje predalov.
Druge nagrade top ten 2011

 


Brest pohištvo je prejel  nagrado za multifunkcionalni program Altera avtorja Mateja Veluščka.
Program sestavljajo elementi, ki po potrebi privzemajo več funkcij: v omarah se skrivajo stoli in pisalne površine, klubska mizica postane jedilna miza, vrtljivi regal lahko umakne televizijo v ozadje … Cenimo uporabniku  prijazno razmišljanje, ki je zasnovalo nekaj zanimivih kosov. Ne prepričajo pa  nas nekatere podrobnosti,  kot sta oblazinjenje stolov in izvedba okovja na jedilni mizi. Vendar verjamemo, da se take nedodelanosti dajo brez večjih težav izboljšati, tako da bodo  kupci dobili dobro pohištvo za manjša stanovanja.

 

Podjetje  Donar je bilo nagrajeno za  stol Sayl, katerega avtor je Yves Behar. Pisarniški stol je izdelan iz recikliranih materialov, je zelo udoben, lahek in priročen. Tehnicistično oblikovanemu kosu bi privoščili še »reciklirano« ceno, saj osnovna različica stane dobre tri stotake.

 


Mizarstvo Bolčič je prejelo nagrado tudi  za mizo Privid avtorja Tonija Kancilije. Jedilna miza iz masivnega lesa z nekaj drobnimi, nevsiljivimi poudarki – kos za generacije.

 

Pohištvo Potočnik je bilo nagrajeno  za kuhinjo Domino, ki jo je oblikoval Julijan Krapež.
Očarljiva kuhinja za gospode: minimalistično oblikovanje je nadgrajeno z bogato izpeljano furnirjevo zgodbo in odlično tehnologijo izdelave. Navdušuje mehanizem za dviganje delovnega pulta. Cena – primerljiva avtu srednjega cenovnega razreda.

 


Svea lesna industrija je prejela nagrado  za kuhinjski program Morea avtorja Darka Šurina.
Trajnostno zasnovana kuhinja je zelo kakovostno izdelana, dobri materiali in uporabnost  so na voljo za dostopno ceno. Dom in stil ceni ergonomskost in izrabo prostora.

Foto: proizvajalec

 

Maremico  je prejel  nagrado za vodno vzmetnico Aquaspring, ki sta jo zasnovala Emil in Valentina Marinšek.
Edini slovenski proizvajalec vodnih postelj je razvil  vodno vzmetnico  z vgrajenim zgornjim slojem SpringTop, ki zagotavlja največjo zračnost med sistemi vodnih ležišč. To je za zdaj  edina vodna postelja na svetu, ki omogoča udobno  spanje tudi ljudem, ki imajo težave s potenjem. Kakovostna izdelava in dodelane rešitve za ljubitelje vodnih postelj in lastnike dovolj velikih spalnic za veliko, kompaktno ležišče.

 

 

Podjetje Kolpa je bilo nagrajeno za  izdelek Flat Form, ki ga je izdelal oblikovalec  Dejan Kos.
Kopalniško pohištvo nas je prepričalo z organskimi, uporabniku prijaznimi linijami.  Prepriča tudi s kakovostjo izdelave, ki omogoča lagodno čiščenje.

 

TEM Čatež je prejel nagrado za družino stikal Pure avtorja Boruta Dvornika.

Dober interier ustvarjajo tudi malenkosti, kot so stikala. Enostavna, dovršena oblika, modularnost in kompatibilnost skupaj s kakovostno izdelavo omogočajo uporabniku niz rešitev.

 

Tapetništvo Novak je bilo nagrajeno za  konjiček Googy avtorice Nine Mihovec.
Igriv kos za male in velike je namenjen tako sedenju kot okrasu. Prečiščeno oblikovanje, kombiniranje krivljenega lesa za podnožje in oblazinjenega sedala v obliki stiliziranega konja. Naša pripomba: je tkanina odporna proti muckanju?

 

Si smemo še mi izbrati svoje tri najbolj všečne? Kuhinja Domino, umivalnik Flat Form in regal Istra.

Foto: KB