Doma: dom s srčnim stilom

Anita Kaushal s knjigo Doma opremlja stanovanje in vzgaja otroke

Knjiga Doma avtorice Anite Kaushal, ki jo je izdala založba Vale Novak,  ob prvem listanju pusti vtis prevlade sofisticiranih podob nad besedilom. Anita Kaushal nas na okrog 250 straneh   vodi skozi stanovanje in ga spreminja v bivališče za vso družino, v dom, saj »naše življenje doma lahko izjemno vpliva na to, kdo smo; pri odraslih vpliva na vsakdanje življenje in razpoloženje, pri otrocih vpliva na to, kakšni ljudje bodo postali«. Avtorica je sicer dekoraterka  in v svojem 15-letnem delu sledi vodilu dobrega počutja in pozitivnih čustev pri svojih projektih. Ob tem je napisala nekaj knjig in oblikovala lastni prodajni program izdelkov za dom.

Anita Kuashal

Knjiga Doma združuje vzgajanje otrok in opremljanje stanovanj, zato avtorica upošteva potrebe obojih, tako staršev kot otrok, ki »niso niti nadležna bitja niti dragocena središča vesolja«.  Če hočemo doma polno zaživeti, potem marsikaj počnimo skupaj: jejmo, berimo, se igrajmo … Knjiga je razdeljena na štiri teme, poimenovane Živimo (prihajanje domov, brezdelje, igra …), Skupaj (hranjenje, druženje, praznovanje…),  Gnezdo (prostori za sproščanje) in Bosonog (povezovanje doma in narave). Dodano je poglavje s podatki, kje lahko poiščemo nekatere predmete, ki so prikazani v knjigi.

Privlačne fotografije, na katerih prevladujejo svetli toni, belina in pasteli, prikazujejo resnične domove. Niso nazorni napotki, ampak naj bi bile vir navdiha, ko bomo sami urejali svoje bivališče, ki so nam ga dokončali arhitekt, zidarji in obrtniki.  Ob tem avtorica ves čas svet in dom preverja iz perspektive in potreb majhnih otrok – in to dela to knjigo posebno, saj nas velike, odrasle osebke opozarja na temeljne otrokove potrebe po raziskovanju sveta, neprestanem gibanju, pa tudi po bližini in sprejetosti. Odraslim pa na spoštljiv način predoči njihove obveze pri vzgajanju, kajti »vi ste lok, iz katerega so kot žive puščice izstreljeni vaši otroci«. (Kahlil Gibran, Prerok)
 
Bogato ilustrirana knjiga, prevedla jo je Katja Berden,  je opremljena z več kot tristotimi barvnimi fotografijami. Stane 34,90 evra, zdaj pa je na voljo po akcijski ceni 17,45 evra.