Slovenski »Art&Craft«

Gremo v Slovenj Gradec na razstavo domačih in umetnostnih obrti in spoznavanje rokodelcev

V Slovenj Gradcu je v Koroški galeriji likovnih umetnosti  od 16. aprila do 16. maja  na ogled 18. bienalna razstava domačih in umetnostnih obrti DUO.  

 

Za razstavo  je   letos  prof. dr. Janez Bogataj  izbral najboljše izmed vseh izdelkov, ki so od leta 1993 dobili certifikat in pravico do uporabe znaka razpoznavnosti »Rokodelstvo – Art&Craft – Slovenija«, zato prinaša poseben pregled.
 
Zakaj vas napotujemo na razstavo? Zato, ker lahko na enem mestu vidite 500 izdelkov iz rok naših obrtnikov, ki črpajo zamisli za ustvarjalnost iz ljudske dediščine ali razvijajo na njenih temeljih nove, zelo sodobne izdelke. Ker lahko npr. vidite tako lepe  lesene sklede, da jih lahko postavimo v še tako sofisticiran interier. Ali dobite zamisli, kako s sodobno idrijsko čipko okrasiti mizo. Ker spoznate, da se še da dobiti tradicionalne pletarske in lončarske izdelke, ker vidite čudovite punčke iz blaga, ker …  Ker lahko na stojnicah spoznate rokodelce in od njih kupite izvirne, funkcionalne predmete.      
Navdušujemo se nad letošnjimi prejemniki zlatih vitic, priznanj za odličnost v ustvarjanju,  dobili so jih rokodelci Matija Hiršenfelder za tako tanko stružene lesene  skodele, da so kot iz papirja, Jernej Bortolato za kamnoseštvo – si predstavljate drobno kamnito dozo, Štefan Kalšek za pletarstvo in Darko Korošec za sistematično poustvarjanje ljudskih inštrumentov.
 
 V mestu se bo zvrstila  tudi vrsta spremljevalnih prireditev. Na Trgu svobode in Glavnem trgu bo vsak dan od 11. do 18. ure rokodelska tržnica z rokodelci iz  Slovenije in tujine.
 
V turistični pisarni na Glavnem trgu deluje rokodelska trgovina, v prostorih nekdanje Name pa je  razstava ročnih izdelkov članov Zveze delovnih invalidov Slovenije. V prostorih trgovine Marjanca na Glavnem trgu je razstava klekljanih mojstrovin koroških klekljaric, 19. aprila pa bodo v prostorih društva upokojencev odprli razstavo Iz skrinj dedkov in babic – slovenska krasilna umetnost (na ogled bo do 21. aprila).
 
 21. aprila bodo v likovni galeriji odprli razstavo Tradicionalni izdelki iz lesa iz obmejnega območja Slovenije in Avstrije (odprta bo do konca razstave DUO). 24. aprila se bo 9. uri začel pohod po poti domačih obrti.  
Rokodelske delavnice: začetni tečaj klekljanja bo ob torkih (od 9. do 18. aprila, od 16. do 18. ure, v prostorih likovne galerije, mentorica: Vilma Matvoz).
Delavnica Izdelava klekljanega obeska iz žice bo v soboto, 17. aprila, ob 9. in 12. uri, prav tako v likovni galeriji,   mentorica pa bo Mojca Jemc.
V soboto, 8. maja, bo ob 10. uri v galeriji delavnica o poslikavi steklenih predmetov (mentorica Zala Valenčak), v soboto, 15. maja, pa lutkovna ustvarjalna delavnica (ista mentorica).
 
Obiskovalce vabijo tudi na dni odprtih vrat rokodelskih delavnic (za večje skupine so obvezne predhodne najave; informacije: 02/88 12 116). Informacije o vseh prireditvah pa so na voljo v TIC Slovenj Gradec, telefon 02/881 21 16, e-naslov: tic@slovenjgradec.si. Povezava: Slovenj Gradec