Mikavnost igrivega okrasja

Hundertwasserjev slog se odlikuje po raznolikosti in sproščenosti, vzbuja nam občutek čarobnosti in domačnosti.

Med obiskom toplic Rogner Bad Blumau smo bili očarani nad množico zanimivih podrobnosti, ki se nikoli ne ponavljajo. Vse stavbe povzemajo lastnost narave, po kateri ni kljub podobnosti nobena stvar do potankosti enaka drugi.

Na primer okna. Težko bomo zasledili dve enaki. Enkrat je barva drugačna, drugič oblika, tretjič obroba, četrtič velikost. Ali pa je obrnjeno na glavo.

 

 

Poglejmo stebre. Njihove trebušaste oblike so ustvarjene iz lončenih elementov in so tako od blizu kot od daleč prava paša za oči.

 

 

 

Okrasje iz keramike se prepleta z žgano glino odpadnih strešnikov in kamnom. Prav z opeko so oblikovani zanimivi vzorci, ki spominjajo na motiviko iz ljudske umetnosti.

 

 

 

Zunanje tlakovane potke valovijo, po njih se prepletajo različne vrste tlakovcev in ustvarjajo zanimive motive. Ideja za neodločneže. Ali pa tiste, ki so jim enolični tlakovci presedli.

 

 

Po hodnikih, restavracijah, toplicah in v nekaterih sobah nas spremljajo arhaična zlata drevesa. Njihovo listje predstavljajo raznobarvni keramični medaljoni. Prostore napolnjujejo z žlahtnostjo in občutkom, da se pomikamo po začaranem pravljičnem svetu. Na recepciji jih bomo srečali na črni podlagi, v restavraciji a la carte na rdeči, povsod drugod pa na snežno beli podlagi.

 

 

Kopališče in recepcija.

 

  

Posebno omembo si zaslužijo toaletni prostori, ki so pravi Hundertwasserjev zaščitni znak – njegov javni wc, ki se nahaja v Kawakawi na Novi Zelandiji, je postal prava turistična znamenitost. Keramične obloge se mehko prepletajo v mozaikih in oblinah, tako da ta nujni prostor naredijo humoren in vesel.

 

 

Pisane podrobnosti Hunderwasserjevega sloga so preproste in igrive, lahko bi jih prenesli tudi v svoje domove. Zakaj ne bi v dnevno, otroško ali zakonsko sobo narisali zlatega drevesa, medaljone pa izdelali s pomočjo otrok? Mogoče pa bi postavili zanimivo hišico na vrtu? Kaj pa kopalnica? Po vsej verjetnosti ne bo dovolj, da škatlo ploščic napademo s kladivom in potem sestavljamo mozaike, saj sumimo, da je bila v toplicah na delu kar spretna ekipa obrtnikov ali specializiran umetniški atelje. Vseeno pa naj bodo ti toaletni prostori inspiracija za tiste, ki bi radi imeli igrive kopalnice in manj resnobne domove.

FOTO: JS, DG