Letne kuhinje

Kuhanje pod milim nebom.

Kako poskrbeti, da druženja na vrtu ob dobri hrani in pijači ne bodo naporna niti za gostitelja? Nič lažjega, kuhinjo preselimo kar na prosto!

letne-kuhinje-ideje-izvedbe

Ponuja se nam nešteto možnosti oblikovanja v kamnu, betonu ali teracu, z lesenimi ali steklenimi vratci, da bo hrana varno spravljena pred nepovabljenimi prebivalci vašega vrta. Vse, kar zares potrebujemo, je pitna voda in večja delovna površina za pripravo hrane. Poleg tega pa še prostor za plinski žar za začetnike ali odprti kamin za prave kuharske mojstre. Zakaj bi si po nepotrebnem zapletali življenje?

letne-kuhinje-ideje-izvedbe

Če za ogrodje izberemo beton, nas ne bo skrbelo, ali se bo poznala kakšna packa zemlje s sveže opranih redkvic. Teraco, v betonu izrisane teksture ter barve prodnikov in peska, omogoča igro barv in tekstur v vezivo ujetega prodca.

letne-kuhinje-ideje-izvedbe

Lesena vratca kuhinj vanje vnašajo toplino in barvo kot nasprotje izčiščenim oblikam in sivini betona. Steklena vratca priporočamo za letne kuhinje v majhnih vrtovih, saj se v steklu zrcalita nebo in okoliška krajina, kar v prostor vnaša svetlobo ter ga poveča.

letne-kuhinje-ideje-izvedbe

V razkošnejših vrtovih lahko kuhinjo razširimo in povežemo s teraso, mizo in stoli ter z nekaj ležalniki in senčnicami, tako da bo vrt odličen prostor za zabavo in sproščanje skoraj vse leto.

letne-kuhinje-ideje-izvedbe

Pri oblikovanju letnih kuhinj je najbolje slediti značilnosti okoliške krajine. Tako so denimo v biroju Landscape letno kuhinjo v Kranjski Gori izdelali v lesu z odprtim ognjiščem in jo prilagodili alpskemu slogu. Sledijo namreč vodilu izčiščenih oblik in oblikujejo prepoznavne vrtne motive ter tako zadovoljujejo potrebe uporabnikov vrtov.

letne-kuhinje-ideje-izvedbe

Vse letne kuhinje, ki jih oblikujejo, so preprostih oblik, po načelu, da je preprosto pač najboljše. Ker so okusi različni in se navade uporabnikov z leti spreminjajo, si prizadevajo za brezčasno oblikovanje vrtov s preprostimi kosi. Tako bo letna kuhinja vsem v veselje še dolga leta.

Piše: Petra Slapar

Fotografije in načrtovanje: Landscape d.o.o.