Všečnosti za vikend

Od luči do češenj in še kam!

 

Napotujemo:

  • Festival Svetlobna gverila: zvok

 

Danes, v petek, 27. maja 2011, se ob 21.30 začne festival Svetlobna gverila, ki bo potekal do sobote, 18. junija. Za začetek festivala bo umetnica Sophie Guyot na dvodnevnih delavnicah izdelovala svetlobne cvetlice, ki bodo zasvetile okoli Etnografskega muzeja. Zatem se bo zvrstilo še 21 dni različnih razstav svetlobnih objektov in instalacij, dogodokov in delavnic. Več o programu na spletni strani festivala.

  • Fužiniada

V soboto, 28. maja 2011, bo od 14. ure na ploščadi na Preglovem trgu 15, Fužine, Ljubljana, potekala tradicionalna Fužiniada. Vas mika priti in potrditi ali razbiti predsodke o Fužinah? Vse popoldne bo potekal bogat kulturni program s folklornimi skupinami različnih narodnosti iz Slovenije. V plesu in petju se bodo lahko na delavnicah preizkusili tudi sami obiskovalci prireditve. Večer bo s koncertom zaključil reper Nikolovski s prijatelji. Namen prireditve je pokazati Ljubljani, Sloveniji, Evropi in svetu, kako bogato in prijetno je lahko druženje raznolikih sosedov.

 

  • Urejevalci oblakov

Jakopičevo sprehajališče v Tivoliju v Ljubljani spet gosti razstavo: do 31. julija 2011 razstavlja fotograf Žiga Koritnik. Razstava Urejevalci oblakov med zelenimi krošnjami kostanjev razkriva zgodbe glasbenega dogajanja, ki mu Žiga Koritnik sledi že več kot dvajset let.
Razstava zajema več kot 140 črno-belih koncertnih in portretnih fotografij z različnih koncev sveta.

  • Praznik češenj

 

Disovci tako praznujemo s češnjami. Danes, v petek 27. maja 2011, pa se začenja v Brdih Praznik češenj, ki je raztegnjen čez tri konce tedna. Prvi konec tedna Praznika češenj bo potekal v zavetju starodavnih zidov pravljične vasice Šmartno. Že pod večer boste lahko kupovali v Šmartnem na tržnici z briškimi pridelki in degustacije vin, si v Hiši kulture ogledali razstavi ali ob 21. uri prisluhnili etnokoncertu Robeldule in ob 22.30 koncertu flamenka Por los caminos flamencos. Več o programu ta in prihodnja dva konca tedna si oglejte na spletni strani prireditve.

  • Art Market

 

Vsako soboto v toplejšem delu leta  na Bregu v Ljubljani spet zaživi Umetniška tržnica. Barviti Art market zajema raznoliko ponudbo velikega števila kakovostnih ustvarjalcev in študentov likovne umetnosti.

 

  • Toplozračni baloni

V nedeljo, 29. maja 2011 ob 10. uri bo v Tehniškem muzeju Slovenije potekala zaključna prireditev natečaja izdelave toplozračnih balonov. Ob 16. uri bo predstavnica društva Ekologi brez meja Petra Matos spregovorila o vpliv proizvodnje mesa na okolje, odpadkih in projektih društva za leto 2011. Vse v okviru družinskega dne.
Več informacij: www.tms.si

 

  • Antični Grki na Hrvaškem

 

Po razstavi Antični Grki na Hrvaškem v Mestnem muzeju v Ljubljani  nas bo v nedeljo, 29. maja 2011, ob 10. uri še zadnjič  popeljala kustosinja in vodja priprave razstave Irena Šinkovec. Razstavo o zapuščini starih Grkov na obalah in otokih vzhodne jadranske obale si je sicer mogoče ogledati le še do ponedeljka, 30. maja. Zaradi velikega zanimanja obiskovalcev bodo vrata muzeja odprta tudi v ponedeljek, ko so običajno zaprta. To bo za tudi zadnja priložnost, da si ogledate najdragocenejši predmet na razstavi, celopostavni bronasti kip atleta, ki se čisti po vadbi – Hrvaškega Apoksiomena.

Berimo:

  • <!–[if gte mso 9]>