Četrtkov odklop: a kvačkaš? Kvačknskala

– Kvačkam, kamne pa tako.
– Ti kar kvačkaj!
Kamne obkvačka Renee Albright.

 

Ekipa iskalcev četrtkovih všečnosti ima zagnan podmladek, ki je cepljen proti funkcionalnosti, praktičnosti in zmernosti – tokrat podmladek stavi na obkvačkane kamne Renee Albright.

 

 

– Mama, a ti znaš kvačkati?
– Znam … vsaj mislim, da še znam.
– No, potem boš pa na morju kamne kvačkala!
Tako podmladek komentira, ko prideskamo v Etsyjevo trgovino z obkvačkanimi kamni.

 

 

Še nikoli nismo prišli z morja brez treh ali štirih kil naravnih bogastev, tudi kamnov. Doma imamo že cirka petdeset kil Dalmacije. Kamne zbira podmladek, medtem ko jaz v senci pod borom berem. In naj me dalmatinska koklja brcne, če bom kvačkala! Sem pa kdaj z glavo butala ob zid, ko so se vsi naraščajniki naše počitniške komune lotili teženja. Naj bi se namesto butnskale šla kvačknskalo?

 

Ročna dela (poleg branja) res pomirjajo živce. Ker ima Renee pet otrok, se ji je mimogrede zgodilo, da je obkvačkala goro kamnov. Koristni niso, so pa lepi. »Sine, tega sem obkvačkala, ko si cel večer tulil, da ne boš jedel korenčkove juhe. – »Hči, to skalco sem obkvačkala tisti večer in tisto noč, ko si šla na tretji zmenek.« Ko je bilo kamnov preveč in so obremenjevali družinsko dinamiko, so šli v prodajo na Etsy – namig: tako se da služiti z družinskimi travmami. Moraš pa imeti v ta namen doma še priročno zbirko različnih tkanin, čipk in sukancev, dober fotoaparat in nekaj smisla za kompozicijo.

Potem posel zalaufa in materi se odvali kamen od srca – družina bo preživela!

Tako kvačkam, pardon, nakladam, duhovičim, ker Renee (upam!) ne zna slovensko. Če pa morebiti zna, naj to pisanje vzame kot poskus vzhodnoevropskega humorja. Tam so pa itak malo čudni, ane?

 

 

Zdaj pa resno: Renee prihaja iz podeželskega mesteca v New Jerseyju, poleg petih otrok premore še moža, dva terierja in dva mačka in konja. Rada ima naravo in naravne materiale. Vedno je rada ustvarjala in je prepričana, da s svojimi stvaritvami prinaša nekaj sreče svetu. Sicer pa tudi ona rada bere …

 

In vendar ni tako slaba ideja, kvačkati na morju … in ja, Renee, kamni so luštni!