Všečnosti za vikend

Mame, majice naj si otroci zlikajo – ve pojdite klekljat in do polnoči lumpat po muzejih!

Naj za hip odložijo delo naše skrbne mame, preberejo (spet!) lucidno Mazzinijevo kolumno, pospravijo likalnik in gredo z deco in drugo polovico svoje duše na poletno muzejsko noč. Ali na čipkarski festival. Ali v gozd po borovnice in na Šmarno goro čakat sončni vzhod.
Napotujemo

  • Poletna muzejska noč 2011

V soboto, 18. junija, bo od 18. ure do polnoči prost vstop v kar 80 muzejev in galerij po Sloveniji. Tudi letos se bodo Ljubljana in še 30 drugih mest in krajev po Sloveniji spremenila v otočke luči, ki oživljajo in osvetljuje mestna središča, četrti, trge, dvorišča gradov. Sodeluje 80 slovenskih muzejev in galerij (od tega polovica v Ljubljani), pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove s programi iz področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. Skupaj pripravijo več kot 200 dogodkov za obiskovalce vseh starostnih skupin.

 

 

Poleg Ljubljane v Poletni muzejski noči 2011 sodelujejo še naslednja mesta: Bistra pri Vrhniki, Bled, Bohinj, Celje, Izola, Kamnik, Kočevje, Koper, Kranj, Laško, Litija, Jesenice, Maribor, Marezige, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Ptuj, Slovenska Bistrica, Slovenj Gradec, Šentjur, Škocjan, Škofja Loka, Tolmin, Velenje, Žalec. Program najdete na tej spletni strani.

 

Festival O jej

 

Novi festival, ki iz hrane dela umetnost uživanja. Prve mize na festivalu O jej bodo pogrnjene v soboto, 18. junija, od 18. do 24. ure v Četrti kulture Metelkova, na ploščadi med Etnografskim in Narodnim muzejem v Ljubljani. Gostilna na prostem bo kuhala hrano iz naših krajev, na stojnicah bodo prodajali sire, mesnine, oljčno olje, med in druge dobrote.

  • Festival idrijske čipke

Foto: Jani Peternel

Mednarodna etnološka, gospodarska, kulturna, izobraževalna in zabavna prireditev v Idriji bo ta konec tedna začela poletje, in to v znamenju idrijske čipke. Ker je festival jubilejni 30., bo dogajanje še bolj pestro: razstave, delavnice, klekljarsko tekmovanje, koncerti … Klekljati se lahko naučite tudi vi – z delavnice boste že lahko odnesli kos sklekljanega nakita.

 

Foto: Jani Peternel

Obvezno pojdite še na idrijske žlikrofe. Več na tej spletni strani.

Ta konec tedna, od petka, 17. junija, do nedelje, 19. junija 2011, se vrstijo grajske norčije na ljubljanskem gradu – ne, ne napotujemo vas na poroke, ampak na cirkuške predstave, nastope in delavnice. Opozarjamo na sobotno prireditev Grajska poroka in ohcet ob 15. uri in nedeljsko dogajanje od 12.30 do 17. ure, ko bo cirkus, da takega še ni bilo.

 

  • Dan odprtih kleti

V nedeljo, 19. junija 2011, se ob 10. uri odpirajo vrata vinskih kleti Radgonskih goric, d. d., v Gornji Radgoni. Na vsake pol ure od 10. ure dalje potekajo vodeni ogledi kleti Radgonskih goric, vse skupaj pa spremlja pester glasbeno-zabavni program. Ob 12. uri bodo na “Mostu prijateljstva” dvignili zlato radgonsko penino iz reke Mure, ki je leto dni zorela pod Murinimi valovi. Ob 8. uri turistično društvo Gornja Radgona pripravlja pohod po Apolonijini poti, ob 14. in 16. uri sta organizirana vodena ogleda Gornje Radgone.

 

  • Premična tiskarna

Tricikel tiska: Zgodbe Ljubljane

 

Foto: Karmen Mlinar

 

V nedeljo, 19. junija 2011, se bo Pod Trančo v Ljubljani ob 11. uri ustavil Tricikel tiska, z njim pa bodo mojster Tipo, pravljičarka Rene in kljukec Sans. S premično tiskarno na starem triciklu, polnem črk, bodo oživljali prigode, ki jih vedo povedati le še najstarejši Ljubljančani. Izvedeli boste, kaj so mačje glavice, kako so včasih kaznovali neposlušne in predrzneže … Za mularijo in odrasle in za najbolj odrasle.

Na blogu Zibelka, ki ga piše Karmen Mlinar, pa smo naleteli na reportažo o postanku Tricikla tiska minulo nedeljo. Preberite.

 

Že od srede pa do nedelje hodi zeleni Jurij po Beli krajini. Na Jurjevanjski dragi in v starem mestnem jedru Črnomlja se ta konec tedna vrstijo folklorne in zabavne prireditve. Mojstri domače in umetnostne obrti bodo svoje izdelke predstavili na prodajnem sejmu, otroci bodo imeli možnost spremljati predstavo o kruhu, rekreativni kolesarji pa bodo spoznavali Belo krajino na kolesarskem izletu Goni kolo. Slišati bo tudi mnogo muzike.
Berimo

“Sobotno jutro sem čakal v vrsti za kruh, ko je stara gospa pred menoj prosila prodajalko, naj ji položi štruco v nakupovalni voziček, saj sama ne more dvigniti roke, ‘ker je včeraj sinu zlikala 25 majic’! Srečal sem jo spet pri izhodu. Blagajničarka ji je zlagala nakupljeno v voziček, gospa je še kar kazala otrplo roko in dodala: ‘Mudi se mi, veste, sin gre z družino na izlet in jim moram pripraviti sendviče.’”

S slovenskimi mamami je križ – z očeti pa tudi. Ker nekatera vzgojna stranpota že povzročajo preglavice vsej družbi, o tem vedno več razmišljamo, razpravljamo in nekateri tudi pišejo. Miha Mazzini v svoji kolumni napiše tudi:

“Zamislimo si, da bi se naša gospa pohvalila s tem, da je sin celosten, samostojen. Ne likam, ne perem, le igram se z vnuki, kadar to želim, in odlično se počutim! Kako bi se kolegice spogledale, veke bi se jim stisnile in jasna misel bi jim šinila iz oči: ‘Prasica lena egoistična, tvoj štiridesetletni sin se mora pa kar sam znajti!’”

Kaj pa vi (ve) menite?

  • Srečno druženje v poletje

Blog Happy Hang Around piše 28-letna Anca iz Bukarešte, Romunija. Po petih letih dela v marketing se je vrgla v druge vode. Za navdih objavljamo njen poletni kolaž. Sveže.

  • Rokodelci v hribih …

… ali blogerska razmišljanja, kako se kot obrtnik, ustvarjalec, izdelovalec pozicionirati na spletu in imeti od tega korist. Prispevki na blogu skupine ustvarjalcev Artisans in the Hills. In vaše izkušnje?