Pop up dom

POP UP dizajnerska domišljija, slovenska oprema za vsak dom.

Sredi oktobra se je v okviru Meseca oblikovanja v Ljubljani odprl svojevrsten dizajnersko-stanovanjski eksperiment, poimenovan POP UP dom. Gre za enomesečno trgovino, postavljeno v meščansko stanovanje in opremljeno z izdelki že uveljavljenih in obetavnih slovenskih avtorjev na področju oblikovanja serijskih in unikatnih izdelkov. Ker pa stanovanje potrebuje življenje, ne le obiskovalce, so si organizatorji zamislili različne dogodke, od modne revije, predavanj in predstavitev do kulinaričnih srečanj, ki so v POP UP dom privabili številne radovedneže.

 

Sprehod po prostornem stanovanju, kjer nenehno razmišljaš, kateri kos opreme bi vtaknil v žep in ga nesel v svoje domače gnezdo, je prava paša za oči.

Najbolj vsekakor pritegnejo pogled nenavadne omare s še bolj nenavadnimi detajli – struktura lesa vleče vršičke prstov, da jo pobožajo, okraski na vratih so povsem »uporabne« narave in se uporabljajo kot obešalniki, notranjost vrat preseneti z rdečo elastiko, ki ponuja dodatne možnosti shranjevanja drobnarij. Ženske bi vsekakor vedele, kaj vse bi lahko spravile tja noter …

 

Stol Kobra skupine SAIP, ki jo sestavljajo študent in mentorji ljubljanske Fakultete za arhitekturo, deluje udobno, predvsem pa nosi dobrodelno noto. Izkupiček od nakupa stola, ki je izdelan iz zvite jeklene cevi in vezane plošče, bo namenjen za gradnjo manjše klinike v Keniji.

 

Opazili smo tudi nešteto privlačnih drobnih zamisli: nežno keramiko (Studio Oblique), nenavadne knjižne police (Luka Pirnat), simpatičen oblak na stropu dnevne sobe ali »temno luno« na steni (oboje Tilen Sepič, studio Rompom), ljubko škatlico Slovenskega monopolija …

 

Pri omembi drobnarij ne moremo mimo na prvi pogled nekoliko »težkih« keramičnih krožnikov. Po nekajminutnem spraševanju, ali vidimo prav, smo ugotovili, da gre za odtise pokrovov uličnih jaškov – od kanalizacije do vodovoda. Simpatična pogruntavščina Studia Oblique.

 

Zamisel POP UP doma, ki bo menda kaj kmalu zaživel nekje drugje v Sloveniji, je nenavadno privlačna. Čeprav se ob brskanju po policah majčkeno počutiš, kot da stikaš po stanovanju kakega znanca, se temu kar ne moreš upreti. Glej tole posodico! Pa tale ogrlica je zakon! Zanimiva knjiga! …

 

POP UP dom bo odprt do 18. novembra, ko se bodo razstavljeni predmeti prodali na dražbi. Le kdo bo domov odnesel tiste »kanalizacijske krožnike« … Ali pa omaro iz predsobe? Morda vi?

Tina Cipot

FOTO: KB