Maria Moyer in navdih iz morja

Porcelan, ki se navdihuje po planktonu.

 

Maria Moyer je svoje otroštvo preživela v Južni Kaliforniji, kjer je lahko vsak dan vpijala krajine in podobe življenjskih oblik ob oceanu. Pri enajstih letih, ko se je večina njenih vrstnikov še igrala s punčkami in lego kockami, je imela možnost, da je s pomočjo profesorja secirala polmetrskega naplavljenega lignja. Nekaj let pozneje se je z nahrbtnikom podala v osrčje Pacifika, na raziskovanje najbolj skritih kotičkov na Hawajih.

 

 

Od tedaj jo je službena pot vedno ponesla v kraje, kjer se prepletata narava in kultura. Potem ko je doštudirala kitajščino in umetnostno zgodovino na kalifornijski univerzi, se je Maria za različna podjetja ukvarjala z raziskovanjem trajnostno naravnanih rešitev za proizvodnjo in izdelke. Sedaj deluje tako v Kaliforniji kot v New Yorku, kjer je med drugim odgovorna za svetovanje na področju odnosov z javnostjo pri agenciji Wink, ki se ukvarja s svetovanjem in sodelovanji v oblikovanju in trajnostno naravnanih projektih.

 

 

 Preostali čas Maria Moyer namenja ustvarjanju krasnih predmetov iz neglaziranega porcelana. Navdih za njihove oblike črpa iz morskega življenjskega okolja, saj večinoma povzemajo oblike apnenčastih oklepov, s katerimi so obdane nekatere vrste planktona. Plankton je neviden, vendar povsod v vodnem okolju prisotna življenjska oblika, saj se nahaja na samem začetku prehranske verige. Maria se je odločila, da bo nanj opozorila preko nežnih belih porcelanastih oblik. Njene krhke stvaritve nam nazorno pokažejo, kakšni čipkasti gradovi obdajajo ta mala bitja, ki so v naravi nevidna.

 

 

 Marijine stvaritve odražajo čudenje nad nepričakovanimi in neizčrpnimi oblikami narave.

 

 

 Predmeti so unikatni, potem ko se ohladijo, jih Maria skrbno obdela s peskanjem, tako da postane površina porcelana gladka.

 

 

Med njenimi izdelki naletimo tudi na izredno krhke prstane v obliki vrtnice.

 

 

 Njen nakit iz porcelana je lahkoten in izčiščen.

 

 

 Pa vendar se Maria nikoli ne oddalji od morja, vira modrosti in resnice.

 

 

 Foto: mariamoyer.com