Ideja za doma narejeno magnetno tablo

Začenja se šolsko leto – kako naredimo magnetno tablo?

magnetna tabla za šolarje

Pričenja se novo šolsko leto, vaš šolar pa nima prostora, kjer bi na vidnem mestu visel urnik in druga pomembna sporočila? Ali tudi sami potrebujete mesto za vse vaše lističe in listke, ki jih sicer kar naprej izgubljate po stanovanju?
Pomagajte si z magnetno tablo, ki jo na preprost način lahko izdelate kar sami.
Potrebujemo:
  • leseno desko ali drugo osnovo,
  • Gesso (osnovno barvo za podlago),
  • magnetno barvo,
  • akrilne barve (po želji mat ali sijoče),
  • čopič, valjček ali gobico za slikanje,
  • lepilni trak (če želimo ravne črte),
  • akrilni zaščitni premaz oz. lak.
doma izdelana magnetna tabla za šolarje in pisarno
Pripravimo si leseno desko ali drugo osnovo, iz katere bomo izdelali magnetno tablo. Prebarvamo jo z  barvo za podlago Gresso (da se nam barva ne bo preveč vpijala v les). Mi smo izbrali smrekovo desko dimenzij 120 x 25 cm, debelo 1,8 cm.
Počakamo, da se dobro posuši.
Lahko si izberemo osnovo poljubnih dimenzij, saj lahko z magnetno barvo prebarvamo le tisti del osnove, ki ga želimo uporabljati kot magnetno tablo.
Mi smo se odločili, da z magnetno barvo prebarvamo le del deske, preostale dele smo prebarvali z akrilnimi barvami. Držimo se navodil proizvajalca glede števila nanosov barve, za vse nanose pa velja, da počakamo, da se temeljito posušijo, preden nanesemo naslednji sloj barve.
Doma narejena magnetna tabla za šolarje in pisarno
Magnetna barva je v osnovi črna, vendar jo lahko preslikamo z akrilno barvo. Ker črna ni ustrezala našemu izbranemu barvnemu spektru, smo črno magnetno barvo preslikali z belo akrilno barvo, nato pa še z zeleno, ker nam bela barva ni bila všeč.
doma narejena magnetna tabla za šolarje in pisarno
Magnetno tablo na koncu zaščitimo z akrilnim zaščitnim premazom oziroma lakom in počakamo, da se le-ta v nekaj dneh dobro posuši.
Nato magnetno tablo le še pritrdimo ali obesimo na steno na poljuben način in že je pripravljena za pritrjevanje šolskih urnikov, ‘ne pozabi’ lističev, spiskov za nakupe, pomembnih telefonskih številk, razglednic in podobnega.
doma narejena tabla za šolarje in pisarno
Še dva nasveta:

 

  •  Pri slikanju ravnih črt si pomagamo z lepilnim trakom, če pa nam je ljubše prostoročno slikanje, lahko črte naslikamo s čopičem ali pa se odločimo za motiv brez ravnih črt.
  • Kadar prekrijemo magnetno barvo z akrilno barvo, pri uporabi table pazimo, da ne uporabljamo premočne magnetke, saj lahko magnet s sabo potegne (odlušči) tudi akrilno barvo.

 

Jožica Rade, podjetje Creatissimo 2010