Recikliramo kovinske posode

Posode za kavo dobijo novo vlogo.

Kovinske posode, ki nam npr. ostanejo pri nakupu kave, so zelo hvaležne za ustvarjanje raznih “naredi si sam” izdelkov.  Zaradi tesnega zapiranja so primerne za shranjevanje drobnih predmetov (gumbov, vijakov,..) ali  celo hrane (moka, sladkor, sol).

 

Potrebujemo:

* kovinsko posodo za kavo

* barvo v spreju

* fimo maso

* vijak in matico

* ostanke blaga

* folijo (lahko ostanke plastičnih map)

 

 

Posode dobro očistimo in obrišemo ter jih po potrebi rešimo prejšnjega vonja.  Nato se lotimo s preizkušeno tehniko barvanja.  Barvamo počasi tanke sloje, med vsakim nanosom sloja počakamo, da se spodnji posuši.  Zaradi reklamnih napisov nanesemo vsaj dva tanka sloja.

 

 

Medtem ko se barva suši, se lotimo izdelovanja ročaja za pokrov.  Uporabili smo fimo maso in naredili dva različna lika, srce in rožico.  Ko so pokrovi suhi nanje navrtamo luknje ter dodamo vijake in matico.  Še bolje je, če pokrove navrtamo že pred barvanjem in se s tem izognemo morebitnim praskam na sveži barvi.

 

 

Pri izdelovanju ročajev si lahko pomagamo z raznimi modelčki, mi smo izbrali model rožice in srčka. Ročaj mora biti dovolj kompakten, da imamo dovolj prostora za vijak in da zlahka primemo in dvignemo pokrov.

Fimo maso smo spekli skupaj s pokrovom na 110 oC natačno po novodilih fimo mase.  Kljub skrbi, da bi se plastika na pokrovu stopila, se to ni zgodilo.  Druga možnost je, da ročaj spečete posebej in ga potem na vijak pritrdite z lepilom.  Ne pozabite pred pečenjem narediti primerne luknje za vijak.

 

 

Naslednji korak je napis – mi smo se odločili, da bomo uporabi ostanke blaga.  Blago smo narezali na trakove, ga zarobili, ter dodali košček folije (odrezane iz plastične mape) ter jo zašili na blago.  Trakove smo potem zašili na velikost obsega posode, tako da jih na posodo le navlečemo. Potrebno je bilo pripraviti še napise za ustrezno označitev vsebine posode.

 

 

Tako smo pospravili gumbe na svoje mesto. Vi boste morda voščenke, barvice, okrasne trakove …

 

 

Posodi za sol in sladkor sta ravno prav veliki, da vanje lahko sežemo tudi z roko…

 

 

…in hkrati ravno prav majhni, da ju lično pospravimo v omaro.