Zasanjano poletje beneških oken

Mesto v laguni kljub letom in poplavi turistov živi svoj posebni vskdan, prepleten z elitnim bliščem, študentskim vrvežem in domačnostjo stojnic na tržnici.

Benetke so sen ameriških turistov, radovednih Japoncev, enodnevnih izletnikov in romantičnih parčkov vseh starosti z vseh koncev sveta, ki si želijo starega evropskega šarma. Te dni se je začel Beneški bienale – zakaj ne bi njegovega obiska združili s sprehodom po mirnejših predelih? Mi smo to storili. Njene kanale, gondole in spomenike poznamo z neštetih upodobitev, zato smo se tokrat odločili, da pogledamo  podrobnosti, ki jih fotoobjektivi malo manj oblegajo.

 

 

Beneška okna, vsaj tista, ki za sabo skrivajo kakega stanovalca, so se odela v cvetje. Kot da bi v slano poletno vročino starodavnih imenitnih pa tudi malo manj imenitnih, kdaj celo vegastih stavb hotela vnesti nekaj živosti in razigrane barvitosti.

 

 

Gotska okna, beneška polkna in poplava pelargonij in petunij.

 

 

Balkončki z ograjami postanejo prizorišče za klasične cvetlične sestave in tudi bolj minimalistične stvaritve.

 

 

Rastlinje, ki se tako redko pojavlja v urbani zasnovi parkov in vrtov beneških okrajev, se bohoti na oknih, ograjah in terasah stanovanj in hotelov. Da se oči spočijejo od prelivanja morja, pločnikov, mostov in pročelij!

 

 

Včasih narava prevlada nad človeškimi stvaritvami. Tudi zato, ker je vzdrževanje beneških stavb vse prej kot preprosto.

 

 

Melanholija, ki preplavlja nekdanjo “jadransko kraljico”, se prepleta s čarom njene skrivnostnosti. Blišč in beda, razkošje in propadanje, elitnost in cenenost – vse to in še veliko drugega se skriva med beneškimi kanali.