Stilska preobrazba za teraso ali balkon

Teraso in balkon je mogoče prenoviti s hitrimi in poceni rešitvami.

V vročih dneh si radi oddahnemo na svojem balkonu ali v objemu zelenja na domači terasi, včasih pa nas zmotijo že malenkosti, ki bi jih radi spremenili in izboljšali. Mogoče ste tudi vi že oddrveli v vližnji vrtni center in na vrat na sno kupili novo sedežno garnituro, čeprav bi bilo velikokrat dovolj, da bi prenovili staro in se preusmerili na dodatke in barvne kombinacije, s kateremi bi dosegli svež in zanimiv videz balkona ali terase.

Za majhen balkon je idealna zložljiva oprema: ko bo njena prvotna barva zbledela, si omislimo nov moden odtenek, kot je vijolična na spodnji sliki. Siva in vijolična se ponavljata tudi pri izbiri lončkov in cvetja, rezultat pa je usklajen in urejen, kot je primerno za tako majhen balkon.

 

 

Temno siva in oranžna z dodatkom vijoličnega cvetja: ozka terasa se igra z dvema močnima barvama na nevtralni podlagi.

 

 

Klasična rdeča, energična in vesela barva, v kombinaciji z naravnimi barvami.

 

 

Bela oprema je poletna klasika: vzemite ustrezno barvo in prebarvajte vse pohištvo in dodatke, tudi pletene (klikni sem za navodila). Nato si izberite vodilno barvo za blazine, cvetje in, zakaj pa ne, preproge, ki bodo prekrile neatraktivna tla.

 

 

Pisani tekstilni dodatki so priljubljeni vsako poletje. Za nevtralne balkone je dovolj nekaj poudarkov s pisanimi blazinami in cvetjem v skladni barvi.

 

 

Sodobne terase zahtevajo nekaj strogosti tudi pri izbiri barv. Da bomo poudarili čiste oblike, se omejimo na belo in nekaj barvnih poudarkov. Romantično razpoloženje si pričarajmo z laternami, ki bodo z mehko svetlobo osvetlile dolge poletne noči in ne bodo privabljale mrčesa kot drugi svetlobni viri.

 

 

Mogoče bi vaša terasa prenesla tudi drugo barvo ograje? Izberite nevpadljivo barvo in se posvetujte z drugimi stanovalci. Ali pa prebarvajte kar pohištvo.

 

 

Z zelenjem lahko zakrijemo pogled na neprivlačno steno. Nekatere vrste popenjavk, kot je kanadska trta, se zelo hitro razrastejo in ozelenijo ogrodje. Pazite le, da vam ne pobegnejo k sosedom.

 

 

Na balkonu si lahko omislite zaprte klopi, ki jih boste lahko uporabljali tudi za odlaganje. Dodajte jim nekaj barvnih blazin, da bo kotiček za posedanje udoben in prijeten.

 

 

Za klopi lahko uporabite tudi euro palete in si tako zmanjšate stroške.

 

 

Potem ko uredite opremo in tekstil, se lahko posvetite še zanimivim dodatkom. Na primer srebrnim kroglam.

 

 

Ali majhen vodni vrt med rastlinami na terasi.

 

 

Z vazami različnih velikosti lahko pričarate bolj naraven videz, v naših člankih o vrtovih v lončkih boste našli veliko koristnih nasvetov.

 

 

Za poletno ozračje je dovolj zanimiv detajl: rešilni obroč s stare barke, laterna, venček iz blaga ali iz travniškega cvetja.

 

 

Za sprostitveni kotiček izberimo mirne barve in dišeče rastlinje.

 

 

Tukaj boste našli zanimive nasvete za ureditev poletne terase.

 

 

Ali ste že našli svoj stil?

Foto: KB, Matejad, hemnet.se