Kosovelova hiša v Tomaju – ideje za brezčasni interier

Hiša v Tomaju – tako se je živelo nekoč v primorski izobraženi družini ustvarjalnih ljudi.

Vrt okoli Kosovelove hiše v Tomaju smo dominstilovci že predstavili v tej fotozgodbi – danes se odpravljamo raziskovat interier. Hiša je bila po smrti Srečkove sestre Tončke leta 1989 enajst let zaprta za javnost, zdaj pa je prenovljena in preurejena na ogled. Njena oskrbnica, gospa Dragica Sosič s svojimi rokami pomaga ohranjati duha Kosovelove družine in njene epohe, saj je bil Dragičin stric poročen s Srečkovo sestro Tončko. Tončka Kosovel, poročena Ravbar, je skrbela za družino, s svojo kulturno razgledanostjo pa je tudi pripomogla k ohranjanju spomina in vedenja o zgodaj umrlem pesniku. Do svoje smrti je sprejemala goste in šolske skupine, ki so hoteli več vedeti o Srečku in njegovem delu.

 

Koncertni klavir – Srečkov oče je bil pevovodja,  sestra Karmela pa je bila koncertna pianistka. V lepotico je bil med drugimi zaljubljen Josip Vidmar.   Oče Anton  je   kupil klavir, ki je bil nekdaj last skladatelja Hrabroslava Volariča.

 

KONS: mačka

Mačka je skočila skozi okno.
Skočila je na klavir.
Zaigrala je in se začudila:
Kadar skačem, poje klavir.
Jaz sem bil v sosednji sobi
in sem mislil, da duh igra.
Ali še enkrat je udarilo
in mačka je skočila
skozi okno.

Koder hodi novi pesnik,
povsod se odziva klavir.
Ali nikdo ga ne moti
kakor mačke.
Ves svet je zavzet: Ta človek
je norec
ali je pesnik.
IN VSI POSLUŠAJO NJEGOVE
KORAKE,ki pojo kot na klavirju.

(Integrali)

Po Tončkini smrti je gospa Dragica leta dolga leta prihajala zračit in pospravljat hišo in urejat vrt, zdaj po njej vodi tudi obiskovalce. Ko boste obiskali hišo, prisluhnite njenim pripovedim, ki ustvarjajo sliko Primorske pod italijanskim fašizmom in približajo življenje te intelektualne družine na kraškem podeželju.

 

 

Pesem
Sedim in pišem.
Pred mojim oknom
zlato sadje.
Vse je pesem.
Na mojem oknu
ni belih zastorov.

Tudi to rdeče listje
na latnikih: pesem.
Tigrasta mačka
me gleda.
Njeno oko: camera obskura.
Zelena tajnost.

Nate mislim, ki si odšla
kot bel labod
preko rdečih vodá.

(Integrali)

Da bomo razumeli podobe interierja, moramo nekaj več vedeti od družini Kosovel. Spominska zbirka družine v Tomaju je urejena v hiši, ki so jo Kosovelovi zgradili po prvi svetovni vojni, ko so Primorsko zasedli Italijani. Anton Kosovel je od leta 1893 služboval kot učitelj in nadučitelj v Sežani, Pliskovici in Tomaju, kjer so ga kot zavednega Slovenca italijanske oblasti leta 1925 nasilno upokojile. Svojo ženo Katarino Stres je spoznal v Sežani, kamor je iz Trsta spremljala bogato baronico Scaramanga, ki je dopustovala v vili z botaničnim vrtom, ki je zdaj prav tako odprt za javnost in ena od sežanskih znamenitosti. V zakonu se jima je rodilo pet otrok: Stano, Tončka, Karmela, Anica in Srečko. Družina je kljub bivanju na podeželju sledila kulturnemu utripu v Ljubljani in Trstu in spremljala sodobno književnost, likovno umetnost in glasbo.

 

 

Ko je bil oče upokojen, so Kosovelovi izgubili pravico do stanovanja v šoli in znašli so se na cesti. Oče je več kot poldrugo leto čakal na prvo izplačilo pokojnine, tako da se je vsa družina preživljala z njegovim honorarnim delom za zavarovalnico Generali. Gmotni položaj družine je še oteževal študij treh otrok: Srečka in Anice v Ljubljani ter Karmele v Münchnu. Ob tem so se morali lotiti še zidave hiše, vendar je bilo bivališče hitro pod streho tudi s pomočjo sovaščanov. Gradnja hiše odmeva v tejle Kosovelovi pesmi

Steklenica v kotu
Hišo zidajo.
Steklenica v kotu
pove več kakor
zbirka praznih rim.
Stereotipni naturalizem.
Realizem diši
po ometu.
Na verandi
gledam na zelena
polja.

Oblaki nad polji
so sivi
kakor novembrsko
pokopališče.

(Integrali)

 

 

Knjižne police so gostile tako slovenska dela kot svetovne klasike in sodobnike. 

 

Zasnova Kosovelove hiše je podobna takratnim sodobnim stanovanjskim vilam po srednjeevropskih predmestjih. Kljub gmotni stiski so Kosovelovi svoje prostore opremili z občutkom za lepo in jih obogatili s koncertnim klavirjem, ki se je pogosto oglasil. Tudi za knjige se je vedno našel denar, slike pa so največ delo Karmelinega moža, avstrijskega slikarja Alfonza Graberja. Vsa oprema v prostorih Kosovelove hiše je še družinska last, tako da obiskovalci vidijo originalno pohištvo, prav tako knjige, slike in drobne predmete.

 

Secesijski črnilnik

Ko opazujemo detajle na fotografijah, opazimo na več kosih pohištva secesijsko okrasje, taki so tudi drobni okrasni in uporabni predmeti, ob njih pa sobivajo bidermajerski, altdeutsch in neobaročni kosi. Vsi skupaj ustvarjajo nepretenciozno meščansko vzdušje in so dobrodošlo napotilo, kako lahko mi kombiniramo kose pohištva v svojem domu in soustvarjamo kulturno zgodovino svoje družine.

 

Kraljevska begonija je bila cenjena lončnica meščanskih domov. Purpurno obarvani listi se lepo ujemajo s steklenično zeleno pobarvanimi okni. 

 


Kavni mlinček – doma pražena in mleta kava je bila zaželeno, a mnogokrat nedosegljivo razkošje v primorskih domovih. Kavni mlinček pa obvezni rekvizit vsakega gospodinjstva.

 


Meščanski porcelanasti servis z jušnikom, omačnico, vrči

 

Kredenca v staronemškem (altdeutsch) stilu in šivalni stroj

 


Idrijska čipka s širokim risom, sukanim risom in  ribicami kot droben okrasni prtiček

 

Neobaročni naslanjač

 

Mizica s Thonetovimi stoli, ki so pomembno soustvarjali javne in zasebne interierje v drugi polovici 19. stoletja. Komoda z ogledalom je bila obvezni element v spalnici, ki so jo običajno zapolnjevali še postelja z nočno omarico, predalnik za osebno in hišno perilo in garderobna omara, redkeje pa mizica, stol  ali naslanjač, zofa in obešalnik. Lestenec iz verjetno 30. let prejšnjega stoletja.

 

Vrč z lavorjem za umivanje

 

 

O šatulji si upamo ugibati, da je iz tridesetih ali štiridesetih let prejšnjega stoletja,s aj ima artdecojevsko podobo.

Do Kosovelove domačije se lahko sprehodite tudi po označeni Kosovelovi poti od Sežane do Tomaja, ki se začne pred poslopjem stare osnovne šole v Sežani, kjer je tudi Kosovelova spominska soba. Mi pa bomo  kmalu objavili fotografije z zdaj poletno razcvetelega vrta Kosovelove spominske hiše.

SPOMINSKA HIŠA DRUŽINE KOSOVEL

Tomaj 39, 6221 Dutovlje

Telefon: 05 764 18 54

Odpiralni čas:
od ponedeljka do nedelje  po dogovoru

Foto: Tjaša – Unikatiassha