Jesenska francoska slika

Jesen v Lyonu, cvetje, park in veliko jesenskih barv.

Potepanje po Lyonskih ulicah je zabavno, srečuješ lepe ograjice na balkonih, čipkaste okenske obrobe, zanimive izložbe, v nekaterih nas pozdravljajo celo novoletne dekoracije ter visokorasle lepotice, vse v škornjih. Oktober je v Lyonu že čas za škornje, gospe ter gospodične ne nosijo nič drugega kot škornje.

Tržnica se vije ob levem bregu reke Saone, na njej najdemo vse kar se najde na francoskih tržnicah, cvetje, ne manjkajo niti prvonovemberske krizanteme in ciklame, pisano sadje in zelenjava ter siri in salamce.
Nad tržnico in reko se dviga prelepa bazilika  Notre-Dame de Fourviere, cerkev posvečena Marijinemu brezmadežnemu spočetju.
Reki Saona in Rona, ki obkrožata stari del mesta, sta hkrati v jesenski svetlobi ogledalo mesta, nisem se naveličala opazovati odsevov pročelij stavb v reki.
Jesenska slika Lyona v vsej svoji barvitosti, pestrosti in živahnosti pride najbolj do izraza v največjem urbanem parku v Evropi, parku Parc de la Tete D’Or. Velika in s pozlačenimi podrobnostmi okrašena južna vrata nas pospremijo v park.
Umetno jezero, po njem se domačini prevažajo s klasičnimi romantičnimi čolni na vesla in tisti bolj kičastimi na pedala. V parku so poleg jezera še živalski vrt, brez vstopnine, res veliko otroških igrišč, ter raznoraznih kičastih plačljivih dodatkov, kot so vrtiljaki, vlakci, avtomobilčki na baterije ter mnogo kolesarskih stezic, peš poti in velodrom.
Živali v živalskem vrtu so tako blizu obiskovalcem kot so le lahko, samo en meter smo bili oddaljeni, med nami je bilo le steklo.
Botanični del parka je res lepo urejen, zanj skrbi ogromno vrtnarjev in se ne ustavljajo samo pri klasičnih zasaditvah. Mi smo vteh dneh opazovali malo morje dalij, vseh možnih sort, nove jesenske zasaditve (kmh nobenega resja nikjer) ter množico barvnih jagod od rdčeih modrih do vijoličnih.
Predvsem ciklame so značilno francosko cvetje v tem letnem času, dejansko jih tlačijo vsepovsod. Tako med parkovne zasaditve (to predvsem prakticirajo na jugu države, kjer ne pričakujejo temperature pod nič), kot tudi bolj v celinskem podnebju, čeprav je jasno da bodo lepe in cvetoče samo do prvega mraza pod nič.
Takole nas je obsijalo jesensko sonce, naslednjič pa o izložbah in okrencljanih okencih.