Šli smo na BIO

Bienale industrijskega oblikovanja: do 7. novembra na gradu Fužine in drugod po Ljubljani

Šli smo na razstavo BIO, Bienale industrijskega oblikovanja, ki je še do nedelje, 7. novembra 2010, odprta v Arhitekturnem muzeju na gradu Fužine v Ljubljani.

“Poglejte, kaj bi se obneslo doma,” so nam naročili tabližnji. 132 oblikovalskih rešitev iz 24 držav bo pa že dovolj veliko polje idej, da kaj najdemo, ane? Vse  lahko izboljšujejo naše življenje, niso pa vse za v dom, na primer idejna zasnova tramvaja mlade češke študentke za zdaj v našem stanovanju odpade. Žal tudi ne moremo parkirati v garaži Pipistrelovega dvosedežnega jadralnega letala z uvlačljivim električnim motorjem za samodejno poletanje Pipistrel Taurus Electro. Zlata medalja žirije gor ali dol, letala ne bomo izbrali, hvala. Bi pa enkrat radi poleteli z njim.

 

Iii, tega smo pa že videli! In smo se navduševali nad revolucionarno prekucnitvijo cvetličnega lonca na glavo. Rešitev je čista, funkcionalna, prihrani prostor oziroma izkorišča praznino nad glavo, manj je zalivanja – pa še luštna je za pogledati.  Žirija se strinja in je obrnjenemu cvetličnemu loncu “Sky Planter”   dala zlato medaljo.  Da se ga nabaviti tudi pri nas in je cenovno dosegljiv. Še ena dilema: vsaditi vanj orhidejo ali solato?

Zlato medaljo sta pobrala še znak in plakat  za premiere mestnega gledališča v Žilini, ampak hišni teater pri nas doma za zdaj funkcionira brez grafične podpore.

Naprej po razstavi smo šli kar po občutku.

Bog je rekel: »Bodi svetloba!« In nastala je svetloba.

Potrebujemo luč! Ta tajvanska svetilka Piano se obnaša kot klaviatura: s pritiskom na posamezno tipko-svetilo uravnavamo svetlobo in ustvarjamo svojo muziko luči.

Če je svetlo, naj bo še toplo! Stojalo za drva WoodTower za zlaganje drv: pred kaminom, štedilnikom, pečjo. Čakajte, čakajte, a tako preprosto? Ja. Kot gospodinjci si vseeno želimo še podlago za žaganje in trske – a bomo sicer drva posesali pred zlaganjem v stojalo?

 

 

Za trdna tla izberemo finski  parket Saima design – in obžalujemo, da ne morete videti njegovega svilnatega leska. Tanke, navpično postavljene brezove letvice namreč zrcalijo svetlobo.

 

Preproga Mashup iz Nemčije. “Malo je obrabljena,” dvomeče dvigne obrv tisti-ki-živi-z-mano. Jep, izdelana je iz starih orientalskih preprog, oguljena do osnove in na novo sestavljena. Lahko bi bila naša leteča preproga.

Zdaj se lahko usedemo. Na belgijski stol Bertus. Nič odveč, nič premalo za udobno sedenje.

 

 

V kopalnici se pere umazano perilo: pralni stroj Gorenje iz linije Simplicity. Ni več izgovorov, da ga zna vklopiti samo mama.

 

 

Kuhinja je delavnica. Bulthaupova kuhinja b2. Dobesedno delavnica. Funkcionalna. Vse na svojem mestu. Omara za shranjevanje v stilu velikih staroveških omar z natančno določenim prostorom za vsako stvar. Žal draaaaaago.

 

Riž bomo odslej hranili v tej vreči za riž z nasveti za kuhanje. Potem gremo z njo po nakupih ali v life.

 

Kaj je v teh luštnih slovaških flaškah?  Tatrratea. Alkoholna pijača.

 

 

&quot</p