Milano 2014 – Sodobne tapete

Sodobne tapete presenečajo z novim videzom in funkcijami.

 

Ob besedi tapete si marsikdo še vedno predstavlja cvetlične ali črtaste potiske, ki so prekrivali stene stanovanj v šestdesetih ali sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Mnogi se bodo spomnili skandinavskih potiskov, grafičnih vzorcev in otroških ilustracij, vendar so v zadnjih letih oblikovalci ubrali novo, povsem drugačno smer. Na milanskem tednu oblikovanja smo lahko na marsikaterem razstavnem prostoru občudovali tapete, katerih vzorci zavzemajo celotno steno in oblikujejo enkratna ozadja, ki iz navadnega stanovanja (in tudi lokala ali poslovnega prostora) ustvarijo izvirno scenografsko prizorišče. Na drugi strani pa smo naleteli na ustvarjalce, ki so se svojih tapet lotili res obrtniško in jih v celoti ustvarili ročno.

Ravensko podjetje Wall & Deco je predstavilo ambientalne postavitve svojih tapet, ki so dodatno poudarile kakovost prefinjenih potiskov.

 

 

 

Njihove kolekcije ne stavijo le na lepe vzorce in barve, temveč tudi na zanimive in privlačne reliefne obdelave.

 

Tapete, ki dajejo vtis, da smo popolnoma drugje kot v resnici.

 

Trend motivov, ki prekrivajo celotne stene, smo opazili tudi na predstavitvi podjetja Moooi, ki je slike fotografa Massima Listrija povečalo v formate, segajoče tudi več kot pet metrov v višino. 

Ste pripravljeni na večerjo bod baročnimi oboki?

 

Ali v orientalski palači?

 

V zadnjih letih se tapete pojavljajo v kombinaciji s premazi, ki vsebujejo steklena vlakna. Rešitve, ki združujejo dekorativno funkcijo tapet in ojačitvene prednosti steklenih vlaken, omogočajo utrjevanje ometov in večjo protipotresno varnost, saj so tako obdelane stene bolj trdne in omogočajo podaljšanje evakuacijskega časa ob potresu. Podjetje Inkiostro bianco iz Modene, ki je pred dvema letoma utrpela hud potres, je predstavilo novo kolekcijo tapet, ki jih je mogoče polagati tako na stene kot na tla, vključno s kopalniškimi površinami.

 

 

Njihove izdelke si je bilo mogoče ogledati na postavitvah Jacuzzija, Rexe itd.

 

 

 

Poleg tehnično najbolj dovršenih tapet smo na milanskem tednu oblikovanja opazili tudi nasproten trend – vrnitev k ročni obdelavi, ki omogoči ustvarjanje povsem unikatnih pol tapetnih oblog.

Skupina ARS Color je predstavila, kako nastajajo njene tapete FABS carte.

 

Skupino sestavljajo štirje obrtniki, ki skrbijo za natančnost pri izdelavi. Pri tem jih vodi dvajset let izkušenj na področju dekorativnih poslikav (imitacije marmorja, lesa, damastnih vzorcev in drugih krasilnih tehnik).

 

Umetniške poslikave, ki jih lahko nanesemo na svoje stene.

 

Kako bi pa vi okrasili svoje stene?

Foto: arhivi proizvajalcev, JS