Švedskemu pohištvenemu globalistu je spet uspel poseben met: izdal je kuharsko knjigo. Ampak kakšno!
Razpredanje o svojem ljubeče-sovražnem odnosu do velike švedske Ikee bom tokrat pustila ob strani in raje izdahnila samo: bravo! Globalist je namreč izdal kuharsko knjigo – pa kaj, boste rekli. Kuharsko knjigo z zenovsko minimalističnimi fotografijami. Oh, boste vzdihnili, marsikaj podobnega smo že videli! Da, toda izdal je kuharsko knjigo – brez besed! Opa, to pa je dosežek! Verjetno je knjiga namenjena kuharjem, ki ne govorijo švedščine? Ali pa kuharjem, ki imajo radi logične uganke? In kuharjem, ki imajo radi lepo, ne le okusno hrano?
Konec septembra izdana knjiga z naslovom Hembakat är Bäst ali Domače je najboljše po naše vsebuje 30 receptov za tradicionalno švedsko pecivo, kot so cimetova gnezdeca, poprnjaki, pita z jagodičjem. Vsak recept predstavljata po dve fotografiji: na prvi so sestavine, na drugi pa pecivo. Stiliranje sestavin je presežek par exellence: v geometrijskih vzorcih so zložene na podlago v pastelni barvi v maniri npr. likovnega ustvarjanja avantgardistov z nekaj vzhodnjaškega, japonskega pridiha. Moka, jajca, sol, sladkor, mandlji in raztopljeno maslo še nikoli niso bili lepši kot na teh fotografijah. Nekoliko odmaknjeni, ob pogledu nanje se vam niti ne nabirajo sline v ustih, zato pa v popolnih kompozicijah. Še nikoli se mi ni zgodilo, da bi mi podobe sestavin nudile večji estetski užitek kot podobe jedi.
Fotografija končnega izdelka, peciva, vam bo namignila, kaj vse je med sestavinami – toda če niste mojster v kuhinji, raje pobrskajte na spletu tudi za recepti v besedni obliki – toliko v dobronamerno napotilo! Posebno ker so sestavine kdaj upodobljene s pesniško svobodo – si predstavljate pecivo, v katerem bi bilo osem strokov vanilije?
Fotografije je posnel Carl Kleiner, stiliranje pa je delo Eveline Bratell.
Švedski velikan, ki nas pripravi do tega, da doma čepe vijačimo njihove stole in police, je s svojo novo kuharsko knjigo Domače je najboljše res ustvaril nekaj novega.