Toskanci, ki stare sode predelujejo v gugalnike

Pohištvo iz recikliranih materialov je trend, ki ga spremljamo že nekaj let.

Iz recikliranega materiala izdelana oprema ali pohištvo, ki ima le tak videz, je v modi. Naj bo za to kriva recesija ali pa naravnanost k trajnostnemu pristopu do dobrin, dejstvo je, da po svetu vsak dan nastajajo pobude in pristopi, ki oživljajo odslužen material in ostanke proizvodnje ter jih pretvarjajo v predmete sodobnih oblik.

 

 

V to dogajanje se vklapljajo tudi izdelki toskanskega podjetja Sestini e Corti, ki se je pred štiridesetimi leti začelo ukvarjati s prodajo starega in izvirnega gradbenega materiala, s katerim je mogoče pravilno in brezhibno prenoviti obstoječi stavbni fond pa tudi na novo zgraditi take stavbe, ki se popolnoma vklapljajo v kulturno krajino in v katere zelo radi zahajajo turisti z vsega sveta.

 

 

Zadnja leta so se v podjetju začeli ukvarjati s preprodajo starih predmetov in urejanjem počitniških hiš, trgovin in razstavnih prostorov. Nazadnje so se odločili, da se bodo lotili izdelkov lastne izdelave, ki bi združevali sodobno oblikovanje in naravni videz materialov. Siensko podeželje je posejano z vinogradi in kletmi, zato so leseni sodi pogosto znajdejo na kupu odpadnega materiala. Kakovosten les, iz katerih so zgrajeni, pa kar kliče po predelavi. Tako so se pri Sestinijevih odločili, da bodo iz železnih obročev in deščic izdelali preprost gugalnik.

 

 

Iz odsluženih desk pa naslanjač, ki nas spominja gradbišča.

 

 

Ali pa preprost predalnik, kakršne so imeli pred desetletji v delavnicah.

 

 

Preprosti stolčki z železnimi nogami in sedalom iz starega hrasta. Ali pa takim, ki so ga sneli s starega traktorja ali kosilnice.

 

 

Recikliranje in ponovna uporaba materialov sta v zadnjih letih postala stvar družbene odgovornosti in ozaveščenosti, ki nas bosta gotovo spremljala tudi v prihodnosti.

Foto: Sestini e Corti