Kraljevi porcelan

Razstava “kraljevskih” pogrinjkov v Københavnu je paša za oči.

Pred dnevi sem opazila tole strašno ljubko skodelico, prav nič kičasta ni v svojem božično-novoletni podobi. Vedno  ko najdem kakšen biser, se zapodim še na izdelovalčevo spletno stran –  in presenečenje: pozabila bi na tole čudovito razstavo, če ne bi bilo skodelice!

 

Dansko podjetje Royal Copenhagen je v petek 19. novembra odprlo tradicionalno božično-novoletno razstavo pogrinjkov. To tradicionalno razstavo v času do 31. decembra vsako leto obišče preko 300. 000 obiskovalcev.  Letos so se odločili z razstavo počastiti obstoj šestih danskih inštitucij, ki nosijo ob nazivu še pridevnik Royal, torej kraljevski.  To so Kraljevi danski orkester, Kraljeva konjušnica, knjižnica, straža,  hortikulturno društvo in tovarna porcelana. 

Fotografije  pogrinjkov so lepe, sicer čisto razstavne, vendar razkošne razstave božične večerje ni za zamuditi.

Konjušnica: prevladuje rjava barva z naravnimi materiali, storži, mah in svetleči okraski.

 

Naslednji postanek je v knjižnici. Miza stoji na nogah iz knjig –  zanimiva ideja, vendar nam je bolj všeč sama dekoracija na mizi: škrniceljčki, stare knjige in razkošen porcelan ter jedilni list, okrašen in zapečaten s pečatom.

 

 

Naslednji postanek je Kraljevi orkester – hm, resno, kdo si želi večerjati na notnem stojalu? Mi ne. 

 

 

Tovarna porcelana – všeč mi je na roke zbita miza, kljub kombinaciji z vijolično barvo in cvetlicami pa vseeno učinkuje preveč hladno. Tudi velike voščene smrečice samo nadgrajujejo umetno postavitev. Žal.

 

 

Ne, ne ploskam od navdušenja nad vsakim stilskim dosežkom danskega podjetja Royal Copenhagen  na tradicionalno božično-novoletni razstavi pogrinjkov, vendar prinaša kup navdihujočih idej in iztočnic za “kraljevski” pogrinjek.