Jesenski šopek iz trtnih listov

Jesenški šopek – čudovito darilo narave.

Jesenski čas nas vsako leto znova razveseljuje s čudovitimi barvnimi odtenki, v katere se odene narava, zato bi bilo res škoda, če naravnih materialov ne bi izkoristili za izdelavo jesenskih dekoracij, ki nam bodo krasile prostor še pozimi.

 Med takšnimi okrasi je tudi jesenski šopek iz trtnih listov, če pa niste iz vinorodnega okolja, pridejo prav tudi kakšni drugi večji listi lepih jesenskih barv, npr. javorjevi.  Za izdelavo cvetja v obliki vrtnic potrebujemo:

 

 

– velike trtne liste različnih barv,
– trtne vitice (po želji),
– klešče in tršo žico.

 

 

Trtni list prepognemo, kot je prikazano na fotografiji.

 

 

Nastali zgornji rob začnemo spiralno ovijati od znotraj navzven, vendar z občutkom; paziti moramo, da ne zatiskamo preveč, pač pa poskušamo ustvariti videz cveta vrtnice.

 

 

Ko celoten list ovijemo okoli začetnega ‘popka’, je cvet dokončan. Če želimo izdelati večji cvet, vzamemo še en trtni list, ga postavimo na sredino cveta in ga enako kot prej spiralno ovijamo okoli njega.

 

 

 

 

Dobljen cvet močno ovijemo z žico, vendar ne preveč, da se list ne pretrga.

 

 

Za šopek lahko uporabimo različne barvne odtenke trte, kar bo ustvarilo raznolikost cvetov in nam pričaralo jesen tudi v bivalnem prostoru.

 

 

V šopek lahko vključimo še posušene vitice, ki s svojo organsko obliko lepo dopolnijo jesenski aranžma.  Odlična ideja bi bila tudi izdelava venčka iz trtnih vrtnic. Boste poskusili?

 

Izdeluje in fotografira: Tjaša Brajdih