Filc – ideje za darila

Filc je mehak material, ki je uporaben skorajda povsod.

Filc postaja v zadnjih letih priljubljen material za oblačila in modne dodatke. Pogledali smo v zakladnico etsy trgovin in odkrili malo morje izdelovalk z vsega sveta, še posebej po številu izstopajo ustvarjalke iz vzhodne Evrope. Njihove stvaritve prepletajo tradicijo in inovacijo, etno vzorce in moderne kroje. Naš izbor vsebuje le nekaj idej z različnih koncev sveta. Za modne dodatke smo izbrali ročno polstene izdelke, ker izžarevajo posebno mehkobo in nenazadnje tudi znanje in spretnost.

Najprej je tu ruta, ki jo je izdelala Karen iz Anglije v tehniki nuno polstenja: polsteno volno se obdeluje skupaj z drugimi tkaninami, tako da nastanejo izvirne in nenavadne kombinacije. V tem primeru se je filc znašel na črni tančici iz bombaža. Sledijo nežni in topli copati ustvarjalke Kadabros iz Litve, izvezeni krog jim daje etno pridih, ki v svoji preprostosti ostaja tudi sodoben. Francoska ustvarjalka Ariane si je izmislila brezrokavnik 4 v 1, ki ga lahko nosimo “navzgor” ali “navzdol”, lep pa je tako na notranji kot na zunanji strani, tako da ga lahko obračamo tudi v tej smeri. Navzdol je dolg in nam pokriva telo, navzgor pa postane kratek bolero, ki mu lahko zavihamo robove, kot bi to storili s šalom. Nazadnje so tu še rokavice, ki jih je ustvarila Ukrajinka Lena. Njena trgovinica je prepolna očarljivih in zapeljivih modnih oblačil in dodatkov.

 

Filc ali polstena volna - ideje za darila

 

Njeni so na primer tile ročno polsteni škorenjčki, v njih bi se počutila kot prava snežna vila.

 

Filc ali polstena volna - ideje za darila

 

Filc ali polstena volna lahko postane tudi nakit. Letos se je v skladu z modnimi smernicami, ki narekujejo sivino, prelevil v nežne uhane s kristali in broško z etno vzorcem. Oboje je ustvarila Vaida iz Litve.

 

Filc ali polstena volna - ideje za darila

 

Filc ali polstena volna je na otip prijeten material, iz njega lahko ustvarimo mehke igrače. V spodnjih primerih gre za industrijski filc, vendar so igrače tako prisrčne, da se jim nismo mogli upreti. Tu je komplet naredi sam hišo z opremo, ki bi jo lahko sestavljali med prazniki. Podobna igrača je potujoča slaščičarna, zraven bi za fantke dodali še tovornjake in stroje za gradbišče. Prepričani smo, da bi tudi spodnji sosedje cenili mehkobo tega darila. Za mehko nizkokalorično čajanko je tu torta – krasna je.

 

Filc ali polstena volna - ideje za darila

 

Polstena volna skriva v sebi velik potencial. Kako lepo je takšno odkritje v dobi, ko se nam zdi, da smo že vse videli, kajne?