Zimske zasaditve

Časi, ko so pozimi terase in okenske police samevale, so mimo.

Tudi hladnemu letnemu času moramo dati priložnost, in zakaj si ne bi sivine in turobnosti zimskih dni popestrili z zasaditvami, ki bodo paša za oči in dušo vse do pomladnih dni.
Vrtni centri so že bogato založeni s sadikami rese, kalun, trav, mačeh, heb, sašev … skratka veliko možnosti imamo, le svojo domišljijo in ustvarjalnost moramo spustiti z vajeti.

Navdušujočo izbiro ponujajo barvite cvetnice, lepi listni okrasi in bleščeči plodovi.
Glede na prostor, kjer bo zasaditev stala, izberemo primerno korito in glede na njegovo velikost število rastlin.
Izbiramo rastline različnih višin, različnih struktur, eno ali dve rastlini s povešavo rastjo, kombiniramo cvetje, plodove in pri tem pazimo, da se barvno ujemajo.

ZA VAS SMO PRIPRAVILI NEKAJ ZASADITEV

Elegantna sivosrebrna v kombinaciji z belo

Srebrna strukturna rastlina kalocefalus (Calocephalus brownii) z belo cvetočo jesensko vreso (Calluna vulgaris) ustvari presunljivo kombinacijo s povešavo zimzeleno drobnocvetno trdolesko (Euonymus f. »Minimus«). Za piko na i dosadimo bele mačehe (Viola sp.), ki zažarijo v celotni zasaditvi.

Modrocvetoče mačehe na sivem ozadju

V tej zasaditvi smo bele mačehe zamenjali z modrimi, ki jim srebrni kalocefalus (Calocephalus brownii) ustvari čudovito ozadje.

Rožnata in srebrna

Bleščeči rožnati plodovi pernecije (Pernettya mucronata) in rožnati cvetovi jesenske vrese (Calluna vulgaris) poudarjajo povešavo homulico (Sedum reflexum), drobnolistno zimzeleno hebo (Hebe pinguifolia), travo, ki v zasaditvah nikoli ne razočara (Festuca glauca), in nemški rožmarin (Santolina chamaecyparissus).
In ne nazadnje, da miza ali klop na terasi ne bo samevala, si jo dekoriramo s posameznimi rastlinami v glinenih posodah ali pletenih košarah, v božično-novoletnem času pa dodamo venček, ki smo ga naredili iz plodov hrasta.

V predlaganih zasaditvah smo izbrali rastline, ki so bolj odporne proti nizkim temperaturam. Lepše bodo obstale, če bo njihovo mesto ob steni, na pokriti terasi ali na okenski polici.
Ne smemo pozabiti na zmerno zalivanje, kajti transpiracija poteka vseskozi. Pazimo, da ne zalivamo po rastlinah.

Želimo vam veliko inovativnosti ob ustvarjanju zasaditev. In naj vaš dom izžareva toplino cvetja tudi v hladnih zimskih dneh.

 Foto in tekst: Mojca Popelar