Trajnice – nasveti za vzgojo 13

Strokovnjakinja Jožica Golob Klančič nam svetuje, kako gojiti trajnice. Si želite na svojem vrtu posaditi orientalske telohe?

Orientalski telohi bodo zacveteli v zgodnji pomladi. Ker so to zelo dolgožive trajnice, ki lahko ostanejo na stalnem rastišču tudi desetletja in ne samo leta, v začetku potrebujejo čas, da se dobro vrastejo in razrastejo. Do prave veljave pridejo šele nekaj let po sajenju, ko oblikujejo močan splet korenin in razvijejo močne šope listja in spomladi močna cvetna stebla. Zato tudi za te izjemne trajnice velja, da čim prej  jih posadimo, tem prej bodo rasle. Sicer pa čas sajenja ni pomemben, če imamo na voljo utrjene sadike, vzgojene v lončkih. Tisti telohi, ki bodo posajeni v septembru, se bodo pred zimo še lahko vrasli, nabrali še nekaj hrane in morda spomladi že zacveteli. Tisti, ki bodo posajeni tik pred zimo, bodo v tleh le počakali na pomladansko rast.

 

Nasveti za trajnice: orientalski telohi

Cvetje orientalskih telohov v različnih barvah je posebno zanimivo, ker ni občutljivo na mraz in se v starem nasadu pojavi zelo zgodaj spomladi in v zelo velikem številu. Čeprav bodo nočne  temperature pod ničlo, cvetju to ne bo škodovalo.

Jožica Golob Klančič

vrtnarija Trajnice Golob – Klančič