Čas je! Za sajenje gomoljnic in čebulnic

Sedaj je čas za sajenje čebulnic in gomoljnic vse od gladijol, dalij in begonij do maslenic in okrasnih lukov.

Sedaj vrtovi   rumenijo pod preprogami različnih sort narcis, odprle so se tudi že prve hrušice in hijacinte, medtem ko so žafrani in zvončki že odcveteli. Komaj čakamo, da se bodo razcveteli tulipani in carski tulipani. Vse te rože so čebulnice, ki se uvrščajo med trajnice. Nasadili smo jih že jeseni, da so nas razveseljevale spomladi.

Zdaj prihaja čas za sajenje poleti cvetočih čebulnic, kot so dalije in gladijole, pa tudi gomoljne begonije, ki pa jih moramo čim prej nakaliti.
Gladijole (Gladiolus) so pokončne rastline s togimi mečastimi listi, na vetru potrebujejo oporo. Različne sorte cvetijo v odtenkih od vijoličaste preko rožnate, bele do rdeče, oranžno rumene, lijasti cvetovi so nanizani v klasih. Žlahtnitelji so vzgojili tudi sorte z očesi v drugi barvi ali z vzorcem.
Ločimo:
  • velecvetne gladijole, ki zrastejo do meter in pol visoko, cvetovi so zelo veliki,
  • drobnocvetne gladiole, ki zrastejo do višine pol metra in imajo ohlapna grozdasta socvetja,
  • hibride Primulus s kapucastimi cvetovi srednje rasti,
  • gladiole Butterflay z majhnimi večbarvnimi cvetovi in valovitim robom.
 Sadimo jih v začetku maja okoli deset centimetrov globoko. Jeseni jih izkopljemo in shranimo na hladnem. Obnesejo se zasajene med trajnicami, na kmečkih vrtovih so strumno posajene v vrste, lahko pa jih gojimo tudi v loncih. Rade imajo sonce in prepustna, ne premokra tla.
Dalije (Dahlia) prav tako lahko izbiramo v odtenkih od vijoličaste preko rožnate, bele do rdeče, oranžne, rumene, so pa lahko tudi v dveh prelivajočih se ali ostro ločenih odtenkih. Cvetijo vse od junija in največkrat jim šele prva slana uniči cvetove.
Po obliki cvetov ločimo:
  • nevrstnate sorte, kot je pritlikava dalija,
  • polvrstnate sorte, kot so potonikasto in naborničasto cvetoče dalije,
  • vrstnato cvetoče dalije: lokvanjaste, pomponaste, kaktejaste.
V vsaki skupini so različno visoke sorte: od zelo nizkih do visokih čez en meter. Gomolje sadimo v začetku maja v tako zemljo kot gladijole. Konec oktobra jih izkopljemo, porežemo peclje na 5 cm dolžine, jih dobro osušimo in spravimo na hladno in temno mesto. Pred ponovno saditvijo jih lahko razdelimo.
Gomoljne begonije (Begonia x tuberhybrida) cvetijo tako v pastelnih kot v žarečih barvah: v rdečih, oranžnih, rožnatih, rumenih, belih odtenkih. Imajo tako enostavne kot vrstnate cvetove, lahko so pokončne ali pobešave rasti. Pri nas jih poznamo predvsem kot lončnice, lahko pa jih sadimo tudi na gredice. Raje imajo nekoliko senčnata rastišča, vzhodna ali severna okna, balkoni in terase. Lepo uspevajo v višjih legah.
 Gomolje moramo pred saditvijo nakaliti, kar lahko storimo od februarja dalje, lahko pa kupimo tudi že posajene v lončkih. Potrebujejo humusno zemljo, raje imajo rahlo kisla tla. Gomoljev ne smemo prekriti z zemljo, ampak mora vdolbeni del biti viden. Na prosto jih lahko postavimo šele, ko mine nevarnost pozeb, saj ne prenesejo nizkih temperatur.
Ko jeseni pritisne mraz, gomolje previdno izkopljemo jih nekaj tednov sušimo in nato skladiščimo  v hladnem in suhem prostoru.
Maslenice spadajo med vrtne trajnice, ki so izredno enostavne za vzgojo. Gomoljasto odebeljene  korenine posadite na sončno mesto. Rade imajo dobro prepustna in ne preveč mokra tla.
 
Manj poznani pri nas so razni okrasni luki z značilnim vonjem, na primer orjaški luki z velikimi kroglastimi socvetji. Najlepše uspevajo na soncu, v rodovitnih in dobro odcednih tleh. Večinoma spadajo med čebulnice,  nekatere pa imajo šopaste korenine.
pripravila: Mirjam
vir fotografij: flickr.com, picasaweb; uporabniki: joze.koderman, katrinca, Andreja, Mimi, photohob, Gerda, IvanTortuga