Visoki tisk – letterpress: trend, ki osvaja

Obiskali smo TipoRenesanso in predstavljamo trend visokega tiska.

Visoki tisk (letterpress) je osvojil mnoge ljubitelje papirja, lepega oblikovanja in lepih izdelkov. Priljubljenost te tehnike je v Združenih državah Amerike in nato v  Kanadi in Veliki Britaniji začela rasti v devetdesetih letih prejšnjega stoletja kot posledica članka v reviji Weddings Marthe Stewart. Tam so predstavili vabila, narejena z visokim tiskom, in navdušili številne neveste.

 

 

izdelki in foto: etsy thepcpress, etsy sweetharvey, etsy twopaperdollsshopetsy penelopes press

napis etsy inkpopstudio,    napis etsy printbasementmotor etsy thepcpress

Predvsem v Ameriki se je povpraševanje tako okrepilo, da so na veliko univerzah oživili stare in vpeljali nove predmete, namenjene izobraževanju in pridobivanju izkušenj tiskanja z visokim tiskom. Izdelki se navadno tiskajo v manjših serijah, naročniki tako lahko izbirajo med različnimi papirji, debelinami, kakovostmi. Pomembno za današnje naročnike je, da želijo imeti pri izdelkih, tiskanih v tej tehniki, svojevrsten občutek. Ko izdelke namreč pobožajo, s prsti zaznajo vdolbine, ki so jih naredile svinčene črke in oblike. Včasih so se tiskarji prav trudili, da so tiskali tako, da se odtis v papir ni poznal, danes si tega želimo.

 

 

Slovenski kupec se velikokrat znajde v dilemi, ko na tujih straneh opazuje zanimive izdelke, in si beli glavo, kako bi najceneje prišel do njih, poštnina pa je navadno visoka. Pri tisku imamo še dodatno težavo, da tuji ponudniki ne poznajo naših strešic. Danes po zaslugi Marka Drpića iz  tipoRenesanse ni treba več razmišljati,  kako do lepih in trendovskih izdelkov v tehniki visokega tiska.

 

 

K Marku smo se na obisk odpravili na začetku jeseni. S fotografom sva si z veseljem ogledovala njegove zaklade, pa naj si bodo to velike črke, ki jih je Marko rešil pred smetarji in so včasih mogočno stale na strehi enega od propadlih ljubljanskih podjetij, do velikih količin raznovrstnih papirjev, ki jih je reševal pred reciklažo. Kukala sva med svinčene črke in druge svinčene oblike, ki odtisnejo motive na papir.

 

 

Omare, ki skladiščijo velike količine svinčenega bogastva, imajo, kot je pri Marku v navadi, vsaka svojo zgodbo, vse pa se končajo tako, da so se za las izognile kosovnemu odpadu in so zdaj našle domovanje v njegovi tiskarni na Križevniški ulici v Ljubljani.

 

 

Mnoge mladoporočence bo razveselilo, da lahko naročijo unikatna vabila v visokem tisku v Sloveniji, in tako težav s strešicami ne bo. Lahko pa si zamislijo tudi posebne vzorce, na primer takšne posebej za strojnike ali urarje.

 

 

Darilni listki ali voščilnice – z njimi lahko razveselite svoje najbližje ali jih uporabite za okrasitev.

 

 

Visoki tisk ni le igra senc, je tudi prepletanje barv.

 

 

Skupaj s Pleksimanijo so oblikovali zanimive grafike. Marka so navdušili izdelki Pleksimanije, zato je ustvarjalce povabil v svojo delavnico in ideje so se začele kresati. Skupaj so zasnovali serijo grafik, ki iščejo sinergijo med izčiščenimi oblikami nakita in različnimi tehnikami tiska.

 

 

Na spletni strani Pleksimanije so  zapisali, da so uresničili skupno željo po redefiniciji funkcionalnosti nakita v umetniški element in naredili serijo grafik, ki s skrbnim izborom motivov ter inovativnim premislekom o možnih načinih tiska presegajo ustvarjalni potencial posameznih soustvarjalcev. Vse grafike so že uokvirjene. Zaljubljenci si bodo gotovo zaželeli pripovedno grafiko dveh ptic, odtis nageljnov bo razveselil mame, preverjeno.

 

Letterpress – visoki tisk – je samo eden od trendov, ki pogleduje nazaj, v preteklost, in z dediščino preteklosti ter dodatkom prihodnosti in modernega oblikovanja ter novih materialov omogoča neverjetno raznolikost oblikovanja končnih izdelkov. Prihodnost je tudi tu, s prepletanjem različnih materialov, postopkov in oblik, kar sta Pleksimanija in tipoRenesansa lepo dokazali.

Foto: Klemen Brumec